Guvernul a fost demis, dar statul va trebui să iasă să se împrumute de pe piețele externe cu 3,5 miliarde de euro. Toate cele trei mari agenții de rating au programate în octombrie evaluări ale ratingului suveran al României

Guvernul a fost demis, dar statul va trebui să iasă să se împrumute de pe piețele externe cu 3,5 miliarde de euro. Toate cele trei mari agenții de rating au programate în octombrie evaluări ale ratingului suveran al României

Inquam Photos / Octav Ganea

Marius Oncu
Marius Oncu
scris 7 oct 2021

Guvernul ar trebui să împrumute până la finalul anului 3,5 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe piețele externe. Statul a rămas în urmă cu împrumuturile, suma atrasă, de pe intern și extern fiind la final de septembrie la 89 miliarde de lei, în contextul în care necesarul brut de finanțare este pentru acest an de 135 miliarde de lei. În ultimele trei luni ale acestui an, Guvernul ar trebui să contracteze încă 46 de miliarde de lei (circa 9 miliarde de euro), iar în această ecuație un împrumut extern de 3,5 miliarde de euro este foarte important. Important pentru dobânzile la care se împrumută statul este că toate cele trei mari agenții de rating au programate în octombrie evaluări ale ratingului suveran al României. Guvernul are, de la toate cele trei mari agenții, S&P, Moody's și Fitch, cel mai scăzut rating recomandat investitorilor, dar cu perspectivă negativă din partea Moody's și Fitch, respectiv stabilă de la S&P. Mesajele recente ale acestora au fost ca politicienii să rezolve cât mai curând criza.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

Potrivit programului de împrumuturi pentru acest an, revizuit după rectificarea bugetară, Ministerul Finanțelor vizează pentru acest an un total al emisiunilor de eurobonduri pe piața externă de 10,5 miliarde de euro. Până în prezent, a împrumutat 7 miliarde de euro, 3,5 miliarde de euro în aprilie și 3,5 miliarde de euro în iulie.

"Urmare a creșterii necesarului de finanțare concomitent cu limitările pieței interne de a asigura resursele necesare, suma planificată a fi atrasă de pe piața internă este estimată la cca 80 miliarde lei iar suma planificată a fi atrasă de pe piața externă prin emisiuni de euroobligațiuni se majorează la cca 10,5 miliarde euro", potrivit programului indicativ de împrumuturi.

În ultimii zece ani, dintre titlurile aflate în prezent în circulație, date disponibile la Ministerul Finanțelor, statul a ieșit să se împrumute în T4 (octombrie-decembrie) de șase ori în valută de pe piața externă, de cinci ori în octombrie și o dată în noiembrie. De remarcat că vânzarea de eurobonduri din noiembrie a fost chiar anul trecut, pe final de lună (în statisticile Ministerului Finanțelor, data de emisiune este la o săptămână după data la care a ieșit să se împrumute).

Căderea Guvernului și incertitudinile privind evoluția politică ar putea avea impact asupra planurilor de împrumut, în funcție de cât durează și de cum se încheie.

DECIZIE Salariul minim net crește cu 10% de la 1 ianuarie CITEȘTE ȘI DECIZIE Salariul minim net crește cu 10% de la 1 ianuarie

Importantă pentru administrarea datoriei statului este și decizia BNR de a majora dobânda de politică monetară, cu posibil impact și asupra dobânzilor la care se împrumută Guvernul. Astfel, Banca Națională a României a hotărât majorarea dobânzii de politică monetară de la 1,25% pe an la 1,5% pe an. Analiștii se așteptau ca BNR să majoreze dobânda abia la ședința următoare, din noiembrie. Banca centrală menționează creșterea accelerată a prețurilor la energie, cu impact ridicat în inflație și impactul instabilității politice asupra cursului și reducerii deficitului.

Guvernul are la dispoziție și o rezervă de valută, pe care o poate folosi, alături de alte instrumente, pentru a-și acoperi pe termen scurt necesarul de finanțare.

Rezervă de valută se situa la finele anului trecut la echivalentul în valută a circa 32 miliarde lei, nivel la care ar urma să se situeze și la finalul acestui an. Finanțele au ca obiectiv un buffer care să acopere până la 4 luni din necesarul brut de finanțare, care a coborât de la 149,2 miliarde lei anul trecut la 135,1 miliarde lei (estimat pentru anul în curs). Pentru anul acesta, rezerva de valută ar trebui să fie de circa 45 miliarde lei (echivalent în valută).

Agențiile de rating

Ratingul de țară este important pentru dobânzile la care se împrumută Guvernul, dar și unele dintre marile companii și primării din România.

Dintre cele trei mari agenții, Standard & Poor's (S&P) și Moody's au planificate, conform calendarelor anuale, evaluări pe 15 octombrie, iar Fitch o săptămână mai târziu, pe 22 octombrie.

România are, de la toate cele trei mari agenții, S&P, Moody's și Fitch, cel mai scăzut rating recomandat investitorilor, dar cu perspectivă negativă din partea Moody's și Fitch. S&P este singura dintre cele trei mari agenții de evaluare financiară care a readus perspectiva ratingului de țară la stabilă, de la negativă.

În urmă cu o lună, la debutul crizei politice, mesajul agențiilor de evaluare financiară a fost ca autoritățile să rezolve cât mai repede criza politică, o clarificare fiind așteptată după congresele PNL și USR.

\'\'Pandora Papers\'\' - 100 de cetățeni români vizați. Un fost parlamentar a deschis o companie offshore pentru un cont din Elveția, un oficial în funcție este beneficiarul ascuns în două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice CITEȘTE ȘI ''Pandora Papers'' - 100 de cetățeni români vizați. Un fost parlamentar a deschis o companie offshore pentru un cont din Elveția, un oficial în funcție este beneficiarul ascuns în două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice

Mesajul S&P

Criza politică din România nu generează riscuri în ce privește planurile pe termen scurt de consolidare fiscală, însă dacă blocajul politic va persista, ar putea afecta reformele de care finanțele publice au nevoie.

"Dacă blocajul politic persistă, ar putea avea un impact negativ asupra reformelor fiscale de care România are mare nevoie. Considerăm, în continuare, că o consolidare fiscală pe termen mediu și o echilibrare a structurii bugetului, ajutată de atragerea de fonduri UE, sunt elemente cheie pentru stabilizarea poziției fiscale și a celei externe", atrageau atenția analiștii agenției la mijlocul lunii septembrie.

Mesajul Fitch

Agenția de evaluare financiară Fitch va aștepta clarificarea actualei crize politice din România înainte de a lua o decizie privind ratingul suveran al țării, a declarat analistul Fitch pentru România, Federico Barriga Salazar.

"Sunt mai multe consecințe ale acestei crize politice. Va trebui să așteptăm un pic să vedem cum evoluează ... dar consider că evaluarea actuală, cu perspectivă negativă, acoperă destul de bine riscurile din acest moment. Deci, va trebui să continuăm un pic și să așteptăm până se așează praful crizei politice", a declarat Federico Barriga Salazar în cadrul unui webinar, potrivit agenției de presă Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurobonduri
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor