ULTIMA ORĂ Guvernul a ieșit să se împrumute de pe piețele externe. Ar putea lua 2,5 miliarde de euro cu eurobonduri pe 9 și 20 de ani

ULTIMA ORĂ Guvernul a ieșit să se împrumute de pe piețele externe. Ar putea lua 2,5 miliarde de euro cu eurobonduri pe 9 și 20 de ani
scris 24 nov 2020

România a ieșit astăzi să se împrumute în euro de pe piețele externe, pentru a patra oară în acest an. Cele două emisiuni de eurobonduri scoase la vânzare de Guvern au scadențe în decembrie 2029 și decembrie 2040. Cel mai recent, statul a ieșit pe extern în iulie, când a împrumutat 3,3 miliarde de dolari. Statul are de finanțat anul acesta un necesar de împrumut record, de 143,6 miliarde lei după recenta rectificare bugetară, însă Finanțele au rezolvat deja finanțarea pentru acest an și au trecut la prefinanțarea necesarului de anul următor. România nu mai avea în plan o ieșire pe extern anul acesta, dar a profitat acum de condițiile bune din piață, după ce și alte state din regiune au emis cu succes obligațiuni în euro.

UPDATE 18.15 Emisiunea de eurobonduri s-a încheiat. Guvernul a împrumutat suma vizată la dobânzi bune, pe o cerere ridicată din partea investitorilor.

UPDATE 13.37 Potrivit Bloomberg, investitorii au subscris în total circa 8 miliarde de euro până la momentul transmiterii acestei informații, iar Guvernul a plafonat emisiunea la 2,5 miliarde de euro. Asta înseamnă că nu împrumută mai mult și, cel mai probabil, aceasta este suma pe care o va lua în final. Costurile de împrumut sunt la midswap (-0,29%)+1,9 puncte procentuale pentru emisiunea pe 9 ani și la 2,8% pentru cea pe 20 de ani. Costurile de împrumut au fost anunțate inițial, la începutul zilei, la midswap (-0,29%)+210 puncte de bază pentru emisiunea pe 9 ani, deci 1,81%, iar pentru cea pe 20 de ani în jurul nivelului de 3%. În funcție de cerere și sumele pe care intenționează statul să le ia, costurile de împrumut pot varia până la momentul închiderii emisiunii.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

De ce este important: Statul are un necesar ridicat de finanțare în mod obișnuit, pentru plata datoriilor vechi ce ajung la scadență, proces numit rostogolirea datoriei, dar și pentru acoperirea deficitului bugetar. Cum deficitul bugetar a explodat anul acesta, fiind prognozat la 9,1% din PIB, din cauza crizei coronavirus, statul trebuie să împrumute mult. Prefinanțarea necesarului de împrumut de anul următor este pozitivă, atâta timp cât statul obține condiții bune. Trebuie ținut cont că deficitul va fi unul ridicat și anul următor, estimat la circa 7%, deși ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că speră la o evoluție mai bună. De asemenea, chiar dacă economia globală își revine din criză, situația este încă departe de a fi una bună, iar o abordare precaută poate fi o variantă de preferat.

Necesarul de finanțare al Guvernului crește pentru acest an la 143,6 miliarde de lei, din care volumul datoriei de refinanțat în anul 2020 este de circa 47,5 miliarde lei, iar deficitul bugetar de 96,06 miliarde lei. Anterior rectificării bugetare din această lună, deficitul bugetar era planificat la 91 miliarde de lei.

Cel mai recent, statul a ieșit pe extern în iulie, când a împrumutat 3,3 miliarde de dolari, un record pentru o finanțare atrasă prin vânzarea de obligațiuni în dolari.

FOTO Un parteneriat public-privat în beneficiul comunității. Proiectul IULIUS din Cluj – 54,1 milioane de euro la buget CITEȘTE ȘI FOTO Un parteneriat public-privat în beneficiul comunității. Proiectul IULIUS din Cluj – 54,1 milioane de euro la buget

Statul a luat și în luna mai 3,3 miliarde de euro de pe piața externă, după alte 3 miliarde de euro în luna ianuarie.

La aceste împrumuturi de pe extern se adaugă sume consistente atrase lunar de pe piața internă, de la marii investitori, dar și de la populație. Și pe intern Ministerul Finanțelor a stabilit, de asemenea, recorduri.

În ultimele luni, Guvernul renunțase la ideea de a mai ieși pe extern în acest an, după ce a rezolvat problema finanțării pentru anul în curs și chiar prefinanșțează necesarul de anul următor. Condițiile rezonabile de pe piața externă din acest moment și incertitudinile pentru anul următor par să-i fi determinat pe specialiștii de la Ministerul Finanțelor să profite de această oportunitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor