Guvernul, sindicatele și patronatele vor discuta impozitarea progresivă anul următor, într-un grup de lucru la Ministerul Finanțelor. Scutire de taxe pe 200-250 lei la majorarea cu 450 de lei a salariilor cuprinse între 3.000 și 5.000 lei

Guvernul, sindicatele și patronatele vor discuta impozitarea progresivă anul următor, într-un grup de lucru la Ministerul Finanțelor. Scutire de taxe pe 200-250 lei la majorarea cu 450 de lei a salariilor cuprinse între 3.000 și 5.000 lei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 19 dec 2022

Un grup de lucru din care vor face parte sindicate, patronate și reprezentanți ai Guvernului va discuta, de la începutul anului viitor, la Ministerul Finanțelor, mai multe teme, printre care progresivitatea impozitării veniturilor din muncă, finanțarea sistemului de securitate socială și tratament fiscal nediscriminatoriu pentru toate veniturile obținute din relațiile de muncă, a anunțat Blocul Național Sindical (BNS). De asemenea, în cadrul aceleiași întâlniri, Ministerul Finanțelor a propus ca toate salariile brute cuprinse între 3.001 lei și 5.000 lei, care vor beneficia de la data de 1 ianuarie de o creștere minimă voluntară de 450 de lei, să  beneficieze de aceeași facilitate fiscală ca salariul minim. Concret, suma de 200 de lei din cei 450 de lei să fie scutită de contribuții sociale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pentru a putea aplica de la 1 ianuarie o scutire de taxe, aplicabila unei sume de 200-250 lei, și pentru salariile cuprinse între 3.000 și 5.000 lei, sub condiția majorării acestora cu cel puțin 450 de lei, Ministerul Finanțelor ar urma să vină cu un proiect de OUG care să fie adoptat rapid, au afirmat surse pentru Profit.ro.

Decizia înfințării grupului de lucru pentru impozitarea veniturilor a fost luată la propunerea BNS.

Blocul Național Sindical a transmis că a luat parte la ședința Consiliului Național Tripartit care a avut loc astăzi, în prezența premierului României, Nicolae Ciucă, a ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, și a ministrului Muncii, Marius Budăi.

Schemă de ajutor de stat timp de 3 ani, avizată pentru producătorii de legume-fructe și cartofi. Condițiile pentru beneficiari CITEȘTE ȘI Schemă de ajutor de stat timp de 3 ani, avizată pentru producătorii de legume-fructe și cartofi. Condițiile pentru beneficiari

De ce este important: Tema impozitării progresive a mai fost ridicată anterior de către PSD, în timp ce PNL s-a opus constant acestei propuneri. În timp ce ANAF nu are acum capacitate de a administra sisteme mai complexe de impozitare, cum ar fi impozitare pe venitul global sau impozitare progresivă, se estimează că în 2023-2024, ca urmare a implementării programelor de modernizare din PNRR, Fiscul va avea o astfel de capacitate. Tema impozitării veniturilor va deveni, probabil, un subiect important pentru următoarele alegeri.

În cadrul întâlnirii, Guvernul României s-a angajat să adopte o Ordonanță de Urgență pentru completarea noii Legi a Dialogului Social (promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis) cu normele care vizează litigiile de muncă.

De asemenea, Ministerul Finanțelor a propus ca toate salariile brute cuprinse între 3.001 lei și 5.000 lei, care vor beneficia de la data de 1 ianuarie de o creștere minimă voluntară de 450 de lei, să  beneficieze de aceeași facilitate fiscală ca salariul minim. Concret, suma de 200 de lei din cei 450 de lei să fie scutită de contribuții sociale.

La propunerea Blocului Național Sindical, s-a decis și înființarea unui grup de lucru care să funcționeze de la începutul anului viitor, la Ministerul Finanțelor Publice, din care să facă parte sindicate, patronate și reprezentanți ai Guvernului pe următoarele teme:

  • progresivitatea impozitării a veniturilor din muncă
  • finanțarea sistemului de securitate socială
  • tratament fiscal nediscriminatoriu pentru toate veniturile obținute din relațiile de muncă
viewscnt
Afla mai multe despre
impozitare progresivă
guvern
bns
ministerul finantelor