Insolvența - varianta preferată de antreprenori trecuți de 46 de ani. Un om de afaceri are 119 firme, din care 116 sunt în insolvență

Insolvența - varianta preferată de antreprenori trecuți de 46 de ani. Un om de afaceri are 119 firme, din care 116 sunt în insolvență
scris 30 ian 2018

Comerțul cu ridicata și amănuntul este cel mai riscant domeniu raportat la numărul de firme intrate în insolvență, urmat de

construcții imobiliare,restaurante și transporturi, iar microîntreprinderile sunt cele mai expuse acestui risc, insolvența fiind o variantă la care apelează în principal antreprenorii trecuți de 46 de ani, relevă un studiu care include și cazul unui om de afaceri cu 119 firme, din care 116 sunt în insolvență.

Analiștii Keysfin au realizat o radiografie a economiei, privită din prisma riscului de business, iar concluziile sunt alarmante. Conform studiului, există în România un om de afaceri care face ,business'' cu 119 firme, din care 116 sunt în insolvență.

În topul realizat de KeysFin mai sunt alți 9 oameni de afaceri care au între 40 și 100 de firme în insolvență.

Schimbare pentru salariații IT: Noul ministru de Finanțe renunță la ajutorul de minimis și propune un alt mecanism de compensare CITEȘTE ȘI Schimbare pentru salariații IT: Noul ministru de Finanțe renunță la ajutorul de minimis și propune un alt mecanism de compensare

Potrivit studiului, ce a luat în calcul firmele înregistrate în BPI (Buletinul Procedurilor de Insolvență) deținute de acționari care au avut minim două companii în această situație între 2008-2017, cel mai riscant domeniu este comerțul cu ridicata și amănuntul, cu 9.468 de firme, urmat de construcții imobiliare (3.260), restaurante și alte servicii de alimentație (1.670), lucrări speciale de construcții (1.566) și transporturi (1.507).

Insolvența - varianta preferată de antreprenori trecuți de 46 de ani. Un om de afaceri are 119 firme, din care 116 sunt în insolvență


,,Microîntreprinderile sunt cele mai expuse riscului, dovadă că 17.288 de astfel de societăți sunt înregistrate în BPI. Au o capitalizare redusă, depinde foarte mult de parteneri și, atunci când apar probleme, insolvența devine inevitabilă”, afirmă analiștii de la Keysfin.

La mare distanță, în statistica privită din prisma formei de organizare, se află firmele mici (519) și cele mijlocii (102), în timp ce companiile mari raportau doar 11 cazuri de insolvență la BPI.

Insolvența - varianta preferată de antreprenori trecuți de 46 de ani. Un om de afaceri are 119 firme, din care 116 sunt în insolvență


Din punct de vedere geografic, cele mai multe firme în această situație sunt din zona București-Ilfov (6.678, dintre care 5.741 din București), urmate de cele din Nord-Vest (6.479) și Sud-Est (5.149). La polul opus, cele mai puține societăți în insolvență erau în Sud-Vest Oltenia (2.630), acolo unde și mediul de business este mai puțin activ decât în restul țării.

Insolvența - varianta preferată de antreprenori trecuți de 46 de ani. Un om de afaceri are 119 firme, din care 116 sunt în insolvență


„Statistica trebuie pusă în concordanță cu evoluția business-ului la nivel regional. Cum zona Capitalei este cea mai activă din punct de vedere investițional, era normal ca și numărul firmelor cu probleme să fie mai mare. Asta nu înseamnă că bucureștenii sunt mai indisciplinați din acest punct de vedere. Am putea traduce situația într-un mod plastic - cu cât pădurea este mai mare, cu atât sunt mai multe uscături”, mai spun analiștii KeysFin.

Radiografia mediului de business arată că cei mai mulți oameni de afaceri implicați în firme în insolvență sunt bărbați, peste 18.700, în timp ce sexul feminin este reprezentat de 6.900 de acționari.

Și vârsta acestora prezintă un indicator interesant. Statistica arată că cei mai mulți acționari în cel puțin două firme în insolvență sunt din categoria de vârstă 46-65 de ani, urmați de cei între 31-45 ani. Interesant este și procentul celor de peste 66 de ani aflați în această situație (9% bărbați, 3% femei).

Pe ansamblu, vârsta medie a oamenilor de afaceri "indisciplinați" este de 49,2 ani în cazul bărbaților și de 48,3 ani în cel al femeilor.

Din punct de vedere al naționalității, românii sunt cei mai "riscanți" investitori (25.600), urmați de italieni (503), turci (220), unguri (152), nemți (145), moldoveni (139), irakieni (86), israelieni (75), chinezi (55), britanici (51) și francezi (45).

Insolvența - varianta preferată de antreprenori trecuți de 46 de ani. Un om de afaceri are 119 firme, din care 116 sunt în insolvență

Firma Tel Drum a intrat în insolvență, dar nu poate încerca 60 zile o eventuală dizolvare. Explicația avocatului pentru Profit.ro CITEȘTE ȘI Firma Tel Drum a intrat în insolvență, dar nu poate încerca 60 zile o eventuală dizolvare. Explicația avocatului pentru Profit.ro

Creditul furnizor și facturile neachitate la timp

Potrivit analiștilor de la Keysfin, printre provocările anului 2018, dincolo de fiscalitatea impredictibilă, de evoluția cursului valutar și de inflație, trebuie trecute evoluția creditului furnizor și dinamica plății facturilor.

„Afacerile pe banii partenerilor și clienților au devenit o adevărată modă în economia românească. În lipsa unui capital suficient, tot mai multe firme aleg să întârzie plățile, apelând la creditul furnizor, un mecanism economic de finanțare de business, fără dobândă, care se extinde tot mai puternic. 75% dintre firmele din economia românească au ajuns să apeleze la această soluție, în condițiile în care finanțarea bancară reprezintă, mai ales pentru IMM-uri, un domeniu greu accesibil”, au explicat experții KeyFin.

Valoarea datoriilor comerciale înregistrate de companiile românești a depășit, în 2016, nivelul de 306,6 miliarde de lei, sumă cu aproape 100 de miliarde de lei mai mare decât în 2009 (213,3 miliarde.lei). Potrivit studiului realizat de KeysFin, peste 400.000 de firme, care reprezintă 64% din economie, înregistrau datorii comerciale.

Creditul comercial reprezenta, în 2016, 36,8% din totalul datoriilor companiilor, un procent cu 56% mai mare decât valoarea creditului bancar (133 mld.lei). Și valoarea facturilor restante din economia românească a crescut semnificativ în ultimii ani. Cele mai multe facturi neachitate au peste 1 an (61%), urmate de cele cu întârzieri de peste nouă luni (20%).

“Sunt domenii unde plățile se fac mai repede, cum este comerțul, datorită fluxului de marfă, și altele în care plățile se fac foarte greu, precum imobiliarele, pentru că au nevoie de timpi mai mari de execuție și depind, în mare măsură, de circuitul bancar”, au explicat analiștii.

Potrivit European Payment Report, riscul de neplată se va înrăutăți semnificativ în acest an, în opinia a peste 50% dintre investitorii chestionați în raport. Experții au indicat disputele comerciale (81%) drept principală cauză pentru riscul de neplată, urmată de dificultățile financiare ale firmelor (68%) și de amânarea intenționată a plății facturilor (41%).

DOCUMENT Guvernul se așteaptă la diminuarea fondurilor europene alocate României după 2020 CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul se așteaptă la diminuarea fondurilor europene alocate României după 2020

Cum eviți riscul din afaceri

Potrivit analiștilor de la KeysFin, pentru a preîntâmpina problemele financiare, firmele trebuie să se informeze din timp în privința situației partenerilor cu care lucrează. In acest sens, se recomanda tuturor jucatorilor din piata care lucreaza cu facturi cu plata la termen sa apeleze la servicii specializate de management al riscului comercial.

“O analiză anuală a sectorului din care fac parte este esențială  pentru a-și face o idee cât mai clară despre evoluția acestuia și potențialele provocări viitoare. Adesea, în urma studiilor și analizelor de sector făcute pentru diverse sectoare de activitate, s-au putut explica anumite probleme cu care se confruntă firmele și s-au putut lua din timp măsuri împotriva riscurilor evidențiate ale sectorului analizat”, au explicat analiștii de la Keysfin.

viewscnt
Afla mai multe despre
keyfin
insolventa
economie
riscuri