Inspecția Muncii a aplicat amenzi pentru nerespectarea protecției lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme

Inspecția Muncii a aplicat amenzi pentru nerespectarea protecției lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2021

Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat, în săptămâna 4 – 9 ianuarie 2021, acțiuni de control în urma cărora a aplicat amenzi în valoare de 837.400 de lei, din care 759.900 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Au fost depistate 30 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată, au fost aplicate 462 de avertismente și au fost dispuse 1.197 de măsuri de remediere a neconformităților constatate.

GRAFIC Bitcoin pierde rapid din valoare. Cel mai abrupt declin de două zile după martie 2020 CITEȘTE ȘI GRAFIC Bitcoin pierde rapid din valoare. Cel mai abrupt declin de două zile după martie 2020

Inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, a dispus inspectorilor de muncă verificarea respectării măsurilor prevăzute de O.U.G. nr. 99/2000 privind protecția lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme.

Acțiunile de control efectuate de inspectorii de muncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, în scopul prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 4 – 9 ianuarie 2021, au avut ca rezultat aplicarea a 228 de sancțiuni contravenționale, din care amenzi în valoare totală de 77.500 lei. Din 575 de angajatori controlați, au fost sancționați 145 și s-au dispus 288 de măsuri de remediere a neconformităților.

Rezultatele detaliate ale acțiunilor de control privind respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 sunt disponibile pe site-ul Inspecției Muncii.

”Întrucât, în perioada următoare, se vor înregistra fenomene meteorologice severe și valori de temperatură foarte scăzute, inspectorii de muncă vor verifica și respectarea măsurilor prevăzute de O.U.G. nr. 99/2000 privind protecția lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme. Reamintesc câteva dintre obligațiile minimale ce revin angajatorilor pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber: reducerea duratei zilei de lucru și, de asemenea, reducerea intensității și ritmului activităților fizice cu alternarea efortului dinamic cu cel static, distribuirea de ceai fierbinte, asigurarea echipamentului individual de protecție și a unor spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător. Persoanele care suferă de afecțiuni care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme pot beneficia de reducerea programului de lucru sau pot fi trecute, după posibilitățile existente în structura activităților, în alte locuri de muncă. Atenționăm angajatorii că nerespectarea obligațiilor ce le revin va duce la aplicarea sancțiunilor corespunzătoare, potrivit prevederilor legale”, a declarat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
inspecția muncii
amenzi