Lege promulgată: Regulile de franciză - schimbate pentru prima dată în ultimii 20 de ani

Lege promulgată: Regulile de franciză - schimbate pentru prima dată în ultimii 20 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 oct 2019

Regulile de franciză din România vor fi schimbate, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, proiectul de lege, propus anterior de Guvern și avizat de Parlament, fiind prumulgat acum și de președinte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Profit.ro a anunțat anterior modificările.

DOCUMENT Senat - Teodorovici a scos din proiect închisoarea pentru reținerea și nevirarea contribuțiilor și impozitului. Au fost majorate și pragurile sub care prejudiciile din evaziune nu se mai pedepsesc cu închisoarea CITEȘTE ȘI DOCUMENT Senat - Teodorovici a scos din proiect închisoarea pentru reținerea și nevirarea contribuțiilor și impozitului. Au fost majorate și pragurile sub care prejudiciile din evaziune nu se mai pedepsesc cu închisoarea

Printre cele mai importante sunt obligația deținerii depturilor asupra unei mărci înregistrate, obligația existenței unei unități-pilot și înființarea Registrului Național de Franciză, care va fi deținut de o organizație neguvernamentală.

Astfel, cele mai importante modificări atât pentru francizori, cât și pentru francizați sunt:

  • Înainte de putea vinde o franciză, francizorul trebuie să facă dovada unor elemente înregistrate de proprietate intelectuală sau industrială – marcă/logo, know-how, etc. Această obligație a fost introdusă pentru a-l proteja pe francizorul la început de drum, înregistrând drepturile de proprietate intelectuală înainte ca altcineva să și le asume (sau înregistreze) când afacerea își va dovedi potențialul.
  • Francizorul este obligat ca înainte să vândă o franciză, să facă dovada atât a experienței, dar mai ales a eficienței afacerii francizate, prin stablirea unei perioade de minim 12 luni de existență a (cel puțin) unei unități pilot, de test. Indicatorii financiari ai acestei unități pilot vor fi prezentați tuturor potențialilor francizați, astfel nu va mai exista riscul accesării unei francize care nu își poate dovedi profitabilitatea.
  • Noua formă a legii introduce un element nou și anume “documentul de dezvăluire de informații”, prin care potențialul francizat are acces la informații referitoare la experiența francizorului, performanța financiară a afacerii francizate, structura de management a societății francizoare. Această modificare vine în avantajul francizatului, acesta luând astfel o decizie în deplină informare, minimizându-i riscul.
  • Un element nou îl reprezintă și înființarea de către Asociația Română de Franciză, a Registrului Național de Franciză, prin care se dorește înregistrarea tuturor francizorilor la nivel național, cu toate informațiile disponibile și relevante pentru orice potențial francizat. Astfel, orice antreprenor care dorește să acceseze o franciză, va avea la dispoziție un “catalog” al tututor francizelor din România. Asociația Română de Franciză își dorește ca odată implementat acest Registru, să poată fi asigurată o mai mare transparență în faza precontractuală, iar prin înregistrarea francizei în acest catalog online, francizorul să se bucure de un plus de încredere, sporindu-i astfel șansele de vânzare.
EXCLUSIV Statul a intrat în control la companii de livrări rapide. Acțiune surpriză pentru taxe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Statul a intrat în control la companii de livrări rapide. Acțiune surpriză pentru taxe

„Noua lege aduce îmbunătățiri menite să stimuleze dezvoltarea mediului antreprenorial de franchising autohton prin faptul că definește ce înseamnă francizatul (care era denumit în mod eronat „beneficiar”), stabilește obligativitatea existenței documentului de dezvăluire de informații și a unității-pilot, precum și a unei experiențe minime anterioare  francizării, iar ca noutate, vorbește despre înfiintarea Registrului Național de Franciză, care va fi în administrarea Asociației Române de Franciză (ARF). Precizez, că Registrul Național de Franciză va fi primul punct de informare din domeniul francizei la nivel european, fiind în concordanță cu recomandările Parlamentului European din 2017, care a sugerat necesitatea unor astfel de puncte. Modificările au fost generate de însăși evoluția pieței de franciză, de felul în care s-au dezvoltat anumite rețele, eludând anumite prevederi, dar și de ambiguitățile din lege care au dus la clare disfuncționalități în domeniu. În plus, am constatat cazuri în care francizorii sau master francizații au furnizat informații insuficiente și francizații s-au trezit ulterior că au investit sume importante de bani în afaceri fără valoare”, spune Constantin Anton, președintele Asociației Române de Franciză.

viewscnt
Afla mai multe despre
legea francizei
klaus iohannis