Măsurile fiscale, din nou schimbate: Noutăți la restricțiile pentru microîntreprinderi, la plafoanele contribuției activităților independente la sănătate și la impozitarea pe cifra de afaceri - surse

Măsurile fiscale, din nou schimbate: Noutăți la restricțiile pentru microîntreprinderi, la plafoanele contribuției activităților independente la sănătate și la impozitarea pe cifra de afaceri - surse
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 19 sep 2023

Coaliția de guvernare a adus câteva modificări semnificative proiectului vizând măsuri fiscale, așteptat să fie publicat în scurt timp. Astfel, pe lângă eliminarea restricției referitoare la rentabilitatea  microîntreprinderilor, a fost schimbată și măsura care viza introducerea a doar două plafoane, de 6 și 60 de salarii pentru contribuția la sănătate a activităților independente, au declarat surse pentru Profit.ro. De asemenea, a fost simplificat impozitul pe cifra de afaceri, în timp ce impozitul pe mașinile scumpe a fost extins la mijloace de transport, pentru a acoperi, de exemplu, și iahturi și, posibil, chiar avioane private.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, pentru microîntreprinderi rămân cotele de impozitare de 1% și 3%, dar se elimină, față de proiectele apărute anterior în presă, prevederea că dacă o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 60.000 euro și o rată a rentabilității de peste 30%, ar trebui să treacă la impozit pe profit.

  • impozit de 1% pentru micro cu afaceri până la 300.000 lei (60.000 euro)
  • impozit 3% pentru micro cu afaceri între 300.000 lei (60.000 euro) și 2,5 milioane lei (500.000 euro).
ANAF continuă executarea Elenei Udrea - a scos la vânzare cel mai scump activ de până acum. Calcule: Sumă suficientă pentru a acoperi prejudiciul CITEȘTE ȘI ANAF continuă executarea Elenei Udrea - a scos la vânzare cel mai scump activ de până acum. Calcule: Sumă suficientă pentru a acoperi prejudiciul

De asemenea, au fost atenuate semnificativ și schimbările vizând plafoanele în funcție de care plătesc contribuții la sănătate activitățile independente.

Dacă drafturile anterioare prevedeau trecerea de la sistemul actual de 6-12-24 de salarii la unul cu 6-60 salarii și contribuții în acest nou interval plătite la venitul obținut, Coaliția a decis menținerea sistemului actual de 6-12-24 salarii, dar adăugarea unui plafon suplimentar de 60 de salarii minime.

Și impozitul pe cifra de afaceri, aplicat companiilor cu afaceri peste 50 de milioane de euro, a fost modificat față de varianta anterioară.

Astfel, în loc de două variante, de 0,5% și 1% din cifra de afaceri, în funcție de un criteriu de profitabilitate, rămâne doar cota de 1% impozit pe cifra de afaceri dacă aceasta este mai mare față de impozitul de 16% pe profit.

Pentru sectorul bancar, unde se lua în calcul ca băncile să achite impozit pe cifra de afaceri de 1% suplimentar pe lângă impozitul pe profit, s-a acceptat să rămână prevederea la fel ca la celelalte companii, cu plata celui mai mare dintre cele două.

FORMA FINALĂ A PROIECTULUI DE LEGE CU NOILE MĂSURI AICI

O altă schimbare introdusă de Coaliție este la impozitul special pe mașini de peste 75.000 de euro.

Astfel, textul în proiect a fost schimbat pentru a se referi la mijloace de transport persoane, astfel încât să includă, de exemplu iahturi. Impozitul nu ar viza mijloace de transport în comun, cum sunt trenurile. Ar putea intra, însă, în avioane private.

viewscnt
Afla mai multe despre
masuri fiscale
cod fiscal
schimbari fiscale
guvern