Mecanismul de plată a TVA va fi schimbat din septembrie, nu din iulie. Se trece la plata defalcată a TVA, ca în Italia

Mecanismul de plată a TVA va fi schimbat din septembrie, nu din iulie. Se trece la plata defalcată a TVA, ca în Italia
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 29 iun 2017

Mecanismul de colectare a TVA va fi modificat de la 1 septembrie anul acesta și nu de la 1 iulie, cum era prevăzut în programul de convergență prezentat în urmă cu aproximativ două luni. Amânarea este prevăzută în noua formă a programului de guvernare al PSD. Astfel, noul mecanism ar trebui să urmeze modelul utilizat de Italia și are ca scop să reducă masiv evaziunea la TVA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"De la 1 septembrie 2017 vom introduce un mecanism îmbunătățit de colectare a TVA (split payment) pe modelul utilizat de Italia, care reduce cvasi-total evaziunea la TVA declarată și neplătită în prezent", potrivit programului de guvernare.

Programul de convergență, adoptat de Guvern la finele lunii aprilie, prevedea introducerea de la 1 iulie a unui mecanism de plată defalcată a TVA, aplicat în primă fază de instituțiile publice.

Programul de guvernare al PSD nu menționează dacă introducerea noului mecanism se va mai face etapizat.

Cum funcționează în Italia mecanismul de TVA

Potrivit sistemului în vigoare în Italia, în timp ce un furnizor trebuie să emită facturi în care TVA este evidențiată, administrația publică (cea care face achiziția) trebuie să plătească TVA direct Trezoreriei italiene și nu furnizorului, căruia îi achită doar restul facturii.

În fapt, cumpărătorul din administrația publică trebuie să separe (split) suma de plată, achitând factura, mai puțin TVA, către furnizor și transferând TVA direct la Trezorerie.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
program de guvernare
evaziune