Medien Holding, firma care administrează România Liberă, a intrat în insolvență. Societatea lui Remus Borza, numită administrator la cererea KPMG. Decizia nu este definitivă

Medien Holding, firma  care administrează România Liberă, a intrat în insolvență. Societatea lui Remus Borza, numită administrator la cererea KPMG. Decizia nu este definitivă
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 9 nov 2017

Tribunalul București a aprobat cererea de intrare în insolvență formulată de Medien Holding, firma  care  administrează inclusiv ziarul România Liberă. Instanța, însă, a numit ca administrator judiciar societatea propusă de principalul creditor, Astra Asigurări, reprezentată de lichidatorul KPMG Restructuring. Astfel, Medien Holding va fi administrată de Euro Insol, societatea lui Remus Borza, parlamentar independent, fost administrator judiciar al Hidroelectrica. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia Tribunalului este executorie, dar poate fi atacată cu apel în termen de 7 zile.

KPMG mai este parte și în procedura de  insolvență a unui alt grup important de presă, Mediafax, ca administrator special. Grupul Mediafax, deținut de Adrian Sârbu, include, printre altele, agenția Mediafax, Ziarul Financiar și ziarul Gândul.

În cazul Medien Holding, prezența Astra Asigurări în postura de creditor se datorează unui împrumut acordat de fostul lider al pieței asigurărilor grupului de presă.

EXCLUSIV VIDEO Partidele și-au propus oamenii în conducerea Curții de Conturi: un fost ministru, un fost șef al ANAF și un fost primar de sector al Capitalei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Partidele și-au propus oamenii în conducerea Curții de Conturi: un fost ministru, un fost șef al ANAF și un fost primar de sector al Capitalei

Acest împrumut, în valoare de 21 de milioane de euro, a fost invocat inclusiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară  printre motivele pentru care a pus Astra Asigurări sub administrarea specială a KPMG, în 2014.

Ulterior, KPMG, devenit lichidator al Astra Asigurări, printr-o altă societate din grup, a susținut în raportul preliminar privind cauzele falimentului Astra, că împrumutul acordat Medien Holding a adus prejudicii companiei, după cum a arătat Profit.ro în premieră.
 
Pe de altă parte, spun surse apropiate situației, acționarul majoritar al Medien Holding a făcut de-a lungul timpului mai multe propuneri de returnare a împrumutului pe care Medien Holding l-a luat de la Astra Asigurări.

A existat inclusiv o propunere scrisă prin care Medien Holding își asuma plata eșalonată, în rate de câte 5-6 milioane  de lei, a datoriei plus o dobândă. Documentul respective a fost consultat și de Profit.ro și este atașat la unul dintre dosarele în care Astra și Medien Holding se judecă pe marginea datoriei de 21 de milioane de euro.

Sursele Profit.ro mai spun că Medien Holding a mai formulat și alte propuneri, printre care cedarea către Astra a unora dintre proprietățile imobiliare ale grupului. Aceste oferte au fost refuzate de către lichidatorul Astra Asigurări, KPMG, care le-a considerat nefezabile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
kpmg
romania libera
astra
faliment astra