Ministerul Finanțelor a solicitat Guvernului alocarea suplimentară a 282 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 150 de milioane de lei, sunt fonduri necesare pentru plăți la schemele de ajutor de stat destinate mediului de afaceri. Sume suplimentare sunt necesare și pentru a suplini costurile neprevăzute ale Finanțelor cu executpri silite împotriva statului, de 22 milioane lei, 42,6 milioane lei sunt necesare la Vamă pentru plăți legate de contractul de instalre de scanere mobile în vămi.
Cea mai mare parte, 150 milioane lei sunt credite bugetare pentru plăți la ajutor de stat. Suma este necesară pentru plăți în lunile august și septembrie 2024, în baza: Cererilor de plată depuse de beneficiarii schemelor de ajutor de stat administrate de Direcția Generală Ajutor de Stat; Deciziilor de plată emise de către administratorii schemelor (FNGCIMM, FGCR și FRC) pentru care Ministerul Finanțelor are calitatea de ordonator principal de credite; Dispozițiilor de plată a ajutorului de stat pentru compensarea creșterii accizei la motorină emise de către ARR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Totodată, se prevede suplimentarea bugetului Ministerului Finanțelor - activitate proprie la capitolul ”Autorități Publice și Acțiuni Externe", titlul "Bunuri servicii" cu suma de 23,156 milioane lei, titlul ”Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare” cu suma de 20,539 milioane lei, titlul ” Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020" cu suma de 15,305 milioane lei, titlul "Active nefinanciare" cu suma de 51,305 milioane lei și cap. ”Alte Servicii Publice Generale”, titlul ” Alte cheltuieli” cu suma de 22 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
Printre cheltuielile detaliate de către Finanțe:
- sunt necesare 22 milioane de lei pentru a acoperi cheltuieli de executare silită la care a fost supus statul
- 8 milioane de lei sunt necesare pentru contractul cu Poșta al Unității de Imprimare Rapidă, cea care trimite plicuri pentru ANAF
- 2,169 milioane de lei reprezintă cheltuieli de igienizare a unor proprietăți imobiliare, preluate în proprietatea publică de la un debitor în 2011 pentru stingerea de datorii. Decizia de preluare a fost susținută de solicitarea Primăriei Sector 1 la momentul respectiv pentru respectivele imobile (interesul de preluare din parteaunei instituții este condiție pentru acceptarea stingerii datoriilor prin darea în plată), care ulterior nu a mai manifestat interes pentru preluare. Ministerul Finanțelor a fost obligat în instanță să igienizeze terenurile
- 5,769 milioane lei la credite de angajament și credite bugetare - La nivelul Direcției generale de inspecție fiscală a fost inițiat un proiect finanțat din fonduri externe nerambursabile cu denumirea: ”Finanțarea cheltuielilor de personal efectuate de angajații Serviciului de Inspecție Fonduri Europene implicați în gestionarea FEDR, FC, FSE+, FTJ pentru acordarea sprijinului logistic necesar desfășurării activității aferente gestionării perioadei de programare 2021-2027”.
- La Vamă sunt necesare 42,57 milioane lei credite bugetare pentru proiecte cu fonduri UE, plata unor scanere mobile, achiziția a 2.000 de sigilii inteligente (4 milioane lei).
- 487.000 lei la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc - Pentru desfășurarea activității curente în condiții optime până la încheierea exercițiului bugetar, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc necesită suplimentarea cheltuielilor la ”Bunuri și servicii” exclusiv pentru acele cheltuieli pentru care instituția trebuie să încheie angajamente legale pentru a funcționa și a nu se bloca activitatea.