Pachetul amplu de modificări ale Codului de Procedură Fiscală, pus în dezbatere săptămâna trecută, va fi discutat cu mediul privat, după care concluziile vor ajunge în Coaliție și în Guvern, intenția fiind ca proiectul de ordonanță să intre în vigoare de la 1 octombrie, a declarat marți seara ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Printre modificările prevăzute de proiectul de ordonanță se numără limitarea operațiunilor cu numerar în cazul celor executați pentru datorii către stat, schimbări la popriri și la eșalonări, restricții la vânzarea de imobile în cazul datornicilor.
Data de la care ar urma să intre în vigoare pachetul de măsuri nu este fermă și ar putea fi modificată.
"Intenționăm ca, după ce am discutat cu mediul de afaceri și Coaliția de guvernare, pe baza discuțiilor cu mediul de afaceri a agreat acest mecanism, cu 1 octombrie să intre în vigoare. De ce? Pentru că avem creanțe care sunt neîncasate la buget în valoare de 175 de miliarde de lei ale persoanelor fizice și juridice la un loc", a declarat la postul Digi 24 ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, întrebat de când ar urma să intre în vigoare modificările la Codul de Procedură Fiscală puse în dezbatere săptămâna trecută.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
În proiectul de ordonanță cu modificările la Codul de Procedură Fiscală este prevăzut ca termen de intrare în vigoare momentul publicării în Monitorul Oficial, cu excepția modificărilor care au un termen specific precizat.
De asemenea, ministrul a menționat că Numărul de Identificare Digitală, un alias pentru CNP în relația cu ANAF, va intra în vigoare de la 1 iulie 2025. Termenul menționat de către ministru nu este o noutate, fiind prevăzut în proiectul de ordonanță. Boloș a subliniat, din nou, că acest nou cod este opțional, iar înscrierea lui pe bonuri se va face doar dacă cere cumpărătorul.
Termene de la care ar intra în vigoare o serie de măsuri importante, altele decât termenul general al proiectului de ordonanță
De la 1 ianuarie 2025 ar urma să intre în vigoare
- obligativitatea solicitării prezentării la notar a certificatelor de atestare fiscală, ori de câte ori are loc un transfer al dreptului de proprietate asupra unor bunuri reprezentând clădiri și terenuri, atât de către proprietarul bunului, cât și de către persoana căreia i se transferă dreptul de proprietate.
- unele schimbări referitoare la licitațiile organizate de ANAF
De la 1 iulie 2025
- Orice persoană fizică care deține cod numeric personal poate solicita ANAF alocarea unui număr de identificare digitală, atribuit în scop fiscal, care să fie utilizat la interacțiunea persoanei fizice cu sistemele digitale în care se solicită identificarea sa prin înscrierea codului numeric personal.
De la 1 ianuarie 2026
- Firmele, asocierile și alte entități fără personalitate juridică, precum și persoanele fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent, vor fi obligate să plătească obligațiile fiscale/bugetare, precum și orice alte sume care se încasează în conturile deschise la unitățile trezoreriei statului, prin decontare bancară sau card bancar