Ministrul Sănătății anunță că va emite o circulară prin care să ceară spitalelor să acorde stimulente angajaților care vor avea veniturile mai mici

Ministrul Sănătății anunță că va emite o circulară prin care să ceară spitalelor să acorde stimulente angajaților care vor avea veniturile mai mici
scris 13 apr 2018

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunță că va emite o circulară prin care cere spitalelor să acorde stimulente angajaților care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile. Pintea a precizat că aproximativ 10% dintre angajații din domeniul medical vor avea pierderi la salarii în această lună. Sindicaliștii din Sănătate s-au declarat mulțumiți de soluțiile găsite în urma negocierilor de la minister și sunt încrezători că, pentru moment, situația a fost aplanată.

„Este un articol în Legea 95, la capitolul de finanțare a spitalelor, care poate fi aplicat. Eu spun că pot să aplice o lege care este în vigoare ca să poată compensa niște pierderi de venituri pe anumite categorii, infirmieri, brancardieri. Este vorba despre a se gospodări fiecare. (...) Eu voi da această circulară pentru că am avut o discuție cu sindicatele, au agreat această soluție de moment. Stimulentele vor acoperi la personalul care pierde la venituri. Nu pierde tot personalul. Să nu uităm că există la spitalele din Capitală medici care câștigă până la 22.000 de lei net, fără veniturile din gărzi. Deci în momentul în care Guvernul a dat această lege a salarizării a spus dorim să ne păstrăm medicii în țară”, a declarat ministrul Sănătății Sorina Pintea vineri, după discuțiile cu sindicatele.

Ea a precizat că aproximativ 10 la sută dintre angajații din sistemul sanitar vor avea salariile mai mici, însă sunt „situații punctuale”, care pot fi rezolvate. Ministrul a spus că a prezentat această soluție sindicatelor încă de acum o lună și nu știe de ce nu au agreat-o de atunci. Pintea a adăugat că o a doua soluție este regândirea regulamentului de sporuri pe categorii de spitale, scrie News.ro.

„Deocamdată sunt aceste două propuneri, una a noastră cu aplicarea legii cu stimulentele pentru această lună, iar ei au venit cu propunerea diferențierii pe categorii de spitale. Mai sunt și alte soluții la care ne vom gândi, dar până la urmă repet, noi aplicăm legea salarizării cu încadrarea în cuantumul de sporuri”, a mai spus Pintea.

Compania de consultanță și audit PwC are un nou CEO pentru Europa Centrală și de Est CITEȘTE ȘI Compania de consultanță și audit PwC are un nou CEO pentru Europa Centrală și de Est

Întrebată dacă bolnavii vor avea de suferit, Sorina Pintea a spus că nu, însă se va vedea cum se „gospodărește” fiecare spital și cum se vor echilibra lucrurile.

„Fiecare unitate spitalicească în parte trebuie să își facă această echilibrare și să vadă exact cum stă. Vom vedea cine gestionează bine sau nu un spital. Stimulentele nu se dau la tot personalul, ci personalului care pierde față de venitul din luna februarie. Tocmai pentru a echilibra lucrurile. Vom vedea cum se gospodărește fiecare”, a spus ministrul Sănătății.

La rândul lor, sindicaliștii din Sănătate s-au declarat mulțumiți de soluțiile găsite în urma negocierilor de la minister și sunt încrezători că pentru moment situația a fost aplanată.

„Se pare că pot exista soluții. Sunt foarte multe probleme peste tot și faptul că va trimite acum o circulară că se poate folosi și de acei bani ca stimulente pentru cei care pierd este un lucru minunat, că îi mai liniștim o perioadă de timp scurtă până când regândim regulamentul de sporuri. (...) Oamenii au ieșit spontan, asta este situația. Sperăm ca în urma ședinței noastre și în urma întâlnirii cu cei de la Ministerul Sănătății, să aplanăm puțin situația și să identificăm soluții concrete pe termen lung. Vom vedea ce vom face în viitor”, au declarat liderii Sanitas la ieșirea din minister.

Întrebați despre o greva anunțată deja în data de 25 aprilie, ei au spus că acest lucru se va discuta în ședința Comitetului Național în cursul zilei de vinei.

Câteva zeci de angajați ai Institutului pentru Boli Cardiovasculare C. C. Iliescu din cadrul Spitalului Fundeni din Capitală au protestat vineri pentru a doua zi consecutiv în curtea unității medicale, nemulțumiți de regulamentul de sporuri aprobat de Guvern. Managerul institutului, Șerban Bubunek, a declarat că banii alocați spitalului nu sunt suficienți pentru plata sporurilor și caută o soluție împreună cu Ministerul Sănătății. El a afirmat că medicii nu vor pierde din salariu, însă problema este la veniturile asistentelor, care ar putea scădea. La Ministerul Sănătății au loc negocieri între sindicate, ministrul Sănătății și ministrul Muncii.

Protest a fost și la Spitalul de Psihiatrie cronici din Dumbrăveni - Vrancea. Oamenii au primit fluturașii de salarii și reclamă pierderi salariale de până la 800 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
sorina pintea
ministerul sanatatii