Teodorovici: Scăderile salariale din sănătate - situații nefericite

Teodorovici: Scăderile salariale din sănătate - situații nefericite
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2018

Scăderile salariale din sistemul de sănătate sunt doar situații punctuale, nefericite, pe baza cărora nu se poate face o generalizare, a afirmat joi ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Sindicatele din sănătate au declanșat proteste, susținând că unele categorii din sistem primesc mai puțini bani față de luna trecută, ei ameninând cu greva generală, dacă situația nu va fi rezolvată.

Teodorovici susține că scăderile salariale sunt doar cazuri izolate.

FOTO Fiscul avertizează firmele să ignore mailurile în care aparent șeful ANAF le cere date confidențiale CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul avertizează firmele să ignore mailurile în care aparent șeful ANAF le cere date confidențiale

”Există astfel de situații punctuale unde au fost situații nefericite. (…) Când discutăm însă de un cadru medical dintr-un anume spital, ar fi bine să vedem toți angajații acelui spital. Nu doar un singur caz, ci toți angajații, doctori, asistente. Atunci vom vedea diferențele care sunt în creștere (..). Dar nu putem să generalizăm și să spunem că asta e situația, de scădere. Cel mai bine vorbim punctual, pentru fiecare caz în parte”, a afirmat Teodorovici, la Antena 3.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat miercuri că scăderile salariale din domeniul sănătății și asistenței sociale din luna februarie sunt normale, în condițiile în care în februarie au fost virate salariile din luna ianuarie, când au fost 11 zile nelucrătoare.

Guvernul a aprobat recent regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaților din sistemul sanitar, care stabilește procente diferențiate în funcție de condițiile fiecărui loc de muncă, în condițiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar și de asistență socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge și până la 85%.

Măsura este contestată de către sindicaliștii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariați din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimiști, farmaciști, moașe, infirmieri, personal TESA) și de asistență socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătății aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajați din domeniu și că singurul argument invocat de guvernanți pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.

Sindicaliștii au anunțat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt așteptați cel puțin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.

viewscnt
Afla mai multe despre
sanatate
salarii
teodorovici