O aplicație pentru evaluarea riscului fiscal al partenerilor de business, lansată cu ajutorul Termene.ro

O aplicație pentru evaluarea riscului fiscal al partenerilor de business, lansată cu ajutorul Termene.ro
scris 5 nov 2019

Aplicația PartnerSCAN, care permite companiilor evaluarea partenerilor de afaceri din România din punctul de vedere al riscului fiscal, este lansată cu ajutorul portalului termene.ro.

Conform legislației în materie de TVA în vigoare, companiile plătitoare de TVA trebuie să facă dovada verificării potențialului de risc al furnizorilor pentru păstrarea dreptului de deducere în legătură cu achizițiile de la aceștia.

FOTO Facebook are un nou logo CITEȘTE ȘI FOTO Facebook are un nou logo

Autoritatea fiscală are dreptul să refuze deducerea TVA dacă solicitantul „știa sau trebuia să știe că este implicat într-o fraudă fiscală”. Regula se aplică și în cazul unui contribuabil insuficient de precaut, care a luat parte involuntar la o fraudă fiscală, dar care se presupune că dispunea de suficiente informații pentru a-și da seama că tranzacția face parte dintr-o fraudă fiscală.

PartnerSCAN prelucrează, cu ajutorul unui algoritm conceput de Deloitte în baza deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene și a numeroaselor exemple din practică, datele puse la dispoziție de Termene.ro, care sunt preluate din bazele de date publice ale instituțiilor statului. Algoritmul alocă diverse punctaje unui număr de 18 indicatori relevanți pentru determinarea riscului fiscal, printre care se numără inactivitatea, codul de TVA anulat, calculul riscului de insolvență, datoriile către bugetul de stat, numărul de angajați, vechimea firmei. De asemenea, aplicația ia în calcul dacă asociații sau administratorii dețin aceeași calitate în firme aflate în insolvență sau lichidate, dacă sediul social este într-un apartament alături de alte companii sau de câte ori s-a schimbat acesta pe parcursul unui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
deloitte
termene.ro
evaluare risc