PNRR - Dacă Guvernul pierde bani din PNRR, România va trebui să iasă pe extern să se împrumute suplimentar, la dobânzi mult mai mari

PNRR - Dacă Guvernul pierde bani din PNRR, România va trebui să iasă pe extern să se împrumute suplimentar, la dobânzi mult mai mari
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 8 mai 2023

Guvernul va trebui să împrumute de pe piața externă eventuale sume pe care România nu reușește să le atragă în acest an din componenta de împrumut a PNRR, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Ministerul Finanțelor a prevăzut, în planul de împrumuturi pentru anul acesta, în total de 160 de miliarde de lei, ca 2 miliarde de euro să fie asigurate din componenta de împrumut a PNRR. Deși scenariul de bază este ca statul să nu rateze fonduri din PNRR, tergiversarea de către coaliția de guvernare a unor reforme stabilite ca jaloane în cadrul PNRR ridică perspectiva ca România să piardă sume importante.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prezent, aproximativ 1 miliard de euro are un grad mai ridicat de certitudine în timp ce asupra restului sumei planează unele îndoieli, având în vedere că Guvernul și Parlamentul evită reforme prevăzute în PNRR, cum este reforma pensiilor speciale.

După cum a scris Profit.ro, banii din componenta de împrumut a PNRR ar urma să asigure României o economie de circa 4 miliarde de euro doar din dobânzile mai mici decât cele la care România se poate împrumuta prin forțe proprii.

Ministerul Finanțelor mai are în plan o ieșire pe piețele externe în această toamnă, moment la care va fi clar dacă trebuie să împrumute mai mult pentru a compensa un eventual eșec legat de PNRR. Până la acest moment, statul s-a finanțat în condiții bune de pe piața internă, dar și de pe exterm în primele luni ale anului, ceea ce ar reduce, în lipsa unei presiuni cauzate de PNRR, nevoia de a împrumuta o sumă mai mare în toamnă.

\ CITEȘTE ȘI "Gaura" de 20 de miliarde de lei - Sunt estimate venituri mai mici cu 15 miliarde de lei la buget. Alte 5 miliarde de lei, pregătite ca măsură de precauție

Planul de împrumut pentru 2023

În anul 2023, necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 160 miliarde lei, la care se adaugă necesarul de refinanțare a instrumentelor de cash management, volumul împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 4,4% din PIB (aproximativ 68 miliarde lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2023, în sumă de circa 92 miliarde lei.

Piața internă

Volumul indicativ de împrumuturi ce vor fi contractate de pe piața internă a fost anunțat în sumă de circa 97-102 miliarde lei, cu o structură a maturităților de aproximativ 20%/80% (termen scurt versus termen mediu și lung).

Piața externă

Volumul indicativ al împrumuturilor de pe piețele externe este estimat la aproximativ 11-12 miliarde euro prin:

VIDEO Prima News: Bacșișul fuge de risc CITEȘTE ȘI VIDEO Prima News: Bacșișul fuge de risc
  • emiterea de euroobligațiuni inclusiv prin plasamente private, într-un volum de 7,5-8,5 miliarde euro (echivalent), în funcție de evoluțiile, condițiile și oportunitățile oferite de aceste piețe și realizarea de operațiuni de răscumpărare anticipată și preschimbare parțială a unor serii de euroobligațiuni existente în scopul administrării vârfurilor de plată din anii 2023-2024. De asemenea, în funcție de condițiile și termenii financiari aferente acestora cât și de evoluțiile piețelor financiare pot fi utilizate și alte instrumente pe piețele externe (ex: obligațiuni de tip Samurai) după parcurgerea etapelor specifice necesare realizării acestora.
  • disponibilizarea sumelor de circa 2 miliarde euro de către CE în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență;
  • trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale estimate la cca 1,5 miliarde euro.

Guvernul a împrumutat deja jumătate din suma de care are nevoie pentru tot anul

Împrumuturile Guvernului au ajuns la 84,1 miliarde de lei pentru primele patru luni ale anului, conform calculelor Profit.ro, după ce în aprilie statul a atras fonduri de 12 miliarde de lei în urma unor împrumuturi de la bănci și investitori mari de pe piața internă, prin titluri de stat vândute populației la bursă, dar și ca urmare a unei emisiuni de titluri de stat pentru populație pe Bursa de Valori București. Cea mai mare parte a sumei de peste 84 miliarde de lei a fost împrumutată în ianuarie, 55,3 miliarde de lei, inclusiv prin ieșiri pe piețele externe.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor
pnrr