Polonia a lansat o campanie împotriva practicilor de externalizare a profiturilor utilizate de multinaționale

Polonia a lansat o campanie împotriva practicilor de externalizare a profiturilor utilizate de multinaționale
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 nov 2017

Polonia a lansat o campanie împotriva directorilor financiari ai companiilor care duc prea departe politicile de optimizare fiscală, pentru a crește veniturile bugetare din impozitele pe profit cu o treime, transmite Bloomberg, preluată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Secretarul de stat Pawel Gruza, care timp de 15 ani a oferit consultanță companiilor în domeniul optimizării fiscale, intenționează să inverseze un declin de 30% al încasărilor statului din impozitele pe profiturile companiilor, produs în ultimul deceniu.

Readucerea acestor încasări la nivelul din 2008 ar adăuga anual peste 3,5 miliarde de dolari la veniturile bugetare.

Magnatul Rupert Murdoch ar fi vrut să cumpere CNN CITEȘTE ȘI Magnatul Rupert Murdoch ar fi vrut să cumpere CNN

Gruza a coordonat deja o creștere de 20% a încasărilor din TVA, în acest an, a redus deficitul bugetar și a îmbunătățit în acest fel credibilitatea guvernului pe piața financiară, pe fondul creșterii cheltuielilor pentru asigurările sociale.

”Trebuie să schimbăm obiceiurile directorilor financiari ai companiilor, care trebuie să înceapă să ia în considerare riscurile pe care le-au neglijat atunci când au aplicat schemele de optimizare fiscală. Era optimizirilor fiscale agresive s-a încheiat”, a spus Gruza, fost consultant la firma Ernst & Young.

Polonia a avut succes în combaterea fraudelor cu TVA în industrii precum distribuția de carburanți și cea a electronicelor, dar încasările din impozitele pe profit, ca pondere în PIB, rămân la circa jumătate față de media din statele industrializate membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Guvernul condus de Partidul Dreptate și Justiție, acuzat de Uniunea Europeană să erodează sistemul legislativ, a câștigat alegerile în 2015 cu promisiunea de a obliga companiile, în special cele străine, să împartă mai mult din profitul lor cu cetățenii polonezi.

Guvernul anunță KazMunaiGaz: Memorandumul cu Rompetrol poate fi prelungit din nou doar cu anumite condiții CITEȘTE ȘI Guvernul anunță KazMunaiGaz: Memorandumul cu Rompetrol poate fi prelungit din nou doar cu anumite condiții

Vicepremierul Mateusz Morawiecki a declarat luna trecută că intensificarea criticilor UE la adresa standardelor democratice reprezintă o reacție la politica guvernului de patriotism economic.

În luna octombrie, Parlamentul de la Varșovia a modificat prevederile referitoare la impozitarea companiilor, pentru a limita riscul transferurilor excesive ale profiturilor în străinătate. Legislativul a impus o limită mai strică costului de finanțare de la companiile mamă din străinătate și pentru licențele vândute diviziilor din Polonia. Totodată, a fost limitată utilizarea entităților înregistrate în paradisuri fiscale și a fost introdusă o nouă taxă pe veniturile obținute de pe urma proprietăților imobiliare cu destinație comercială.

Noile reglementări au fost adoptate la un an după introducerea unei legi care permite fiscului să interpreteze reglementările cu mai multă flexibilitate, îm căutarea evazioniștilor. Au fost obținute deja unele rezultate.

Impozitul real pe profit pentru cele 20 de companii membre ale indicelui bursier polonez WIG20 a crescut cu 4 puncte procentuale, la 24%, îm primul semestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016, potrivit datelor obținute de Bloomberg. Nivelul este peste impozitul pe profit de 19% datorat de companii, în condițiile în care unele dintre acestea au plătit retroactiv impozite, pentru anii precedenți, iar băncile au achitat taxe suplimentare impuse sectorului bancar.

viewscnt
Afla mai multe despre
externalizarea profiturilor
optimizare fiscala
impozit pe profit
preturi de transfer
transferul profiturilor
paradiuri fiscale
firme offshore
combaterea evaziunii fiscale
evaziune fiscala