Primul pas în pensii private după OUG 114: sunt pregătite noi comisioane

Primul pas în pensii private după OUG 114: sunt pregătite noi comisioane
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 31 ian 2019

Administratorii celor 7 fonduri de pensii private administrate privat (Pilonul 2) vor aplica lunar un comision cuprins 0,02% și 0,07% din activul net, care va fi influențat atât de rata de rentabilitate a fiecărui fond pentru ultimele 24 luni, cât și de rata inflației. Până la finele anului 2018, când Guvernul a diminuat comisioanele administratorilor pensiilor private și a introdus posibilitatea retragerii anticipate, legislația stabilea că administratorii pot aplica un comision prin deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 2,5% din suma virată în contul fiecărui participant, respectiv prin deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,05% pe lună.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Noile comisioane au fost deja introduse într-un document oficial aflat încă în stadiul de proiect.

“Prevederile proiectului de act normativ stabilesc modul de calcul al comisionului de administrare perceput din activul net al fondului de pensii administrat privat, luând în considerare atât rata de rentabilitate a fiecărui fond de pensii private pentru ultimele 24 luni – publicată pe pagina proprie de internet a ASF, cât și rata inflației – publicată pe pagina de internet a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP). Astfel, administratorii calculează lunar comisionul de administrare perceput din activul net total al fondului de pensii administrat privat după cum urmează:

a) 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflației, interval deschis;

b) 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflației, interval deschis;

c) 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflației, interval deschis;

d) 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflației, interval deschis;

e) 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflației interval deschis;

f) 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflației”, se arată în document.

Orange, Telekom și Vodafone se unesc din nou și cer Guvernului anularea prevederilor din OUG 114 privind comunicațiile, atenționând că investițiile în rețele sunt reduse cu 100 milioane de euro, iar industria riscă să fie dezechilibrată CITEȘTE ȘI Orange, Telekom și Vodafone se unesc din nou și cer Guvernului anularea prevederilor din OUG 114 privind comunicațiile, atenționând că investițiile în rețele sunt reduse cu 100 milioane de euro, iar industria riscă să fie dezechilibrată

Până la finele anului 2018, Legea 411/2004 stabilea că administratorii pot aplica un comision prin deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 2,5% din suma virată în contul fiecărui participant, respectiv prin deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,05% pe lună.

Cu alte cuvinte, din 100 lei virați la Pilonul 2, administratorul oprea un comision maxim de 2,5 lei și restul de 97,5 lei îi transforma în unități de fond.

Cu excepția NN Pensii, care practica de la 1 aprilie 2018 un comision de 1,7%, redus de la 2,5%, toți ceilalți adminitratori au aplicat nivelul maxim de comision prevăzut de legislație, de 2,5%.

În cazul comisionului aplicat lunar activului net al fondului de pensii, toți administratorii au utilizat un nivel de 0,05%.

EXCLUSIV Uber și Taxify, chemate în instanță pentru concurență neloială de către o asociație de taximetriști din Capitală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Uber și Taxify, chemate în instanță pentru concurență neloială de către o asociație de taximetriști din Capitală

Prin OUG 114/2018, adoptată în decembrie, comisioanele administratorilor pensiilor private au fost diminuate, o parte din banii percepuți drept comision de contribuție urmând să revină tot statului, mai exact casei de pensii, iar contributorii, inclusiv cei la Pilonul II, vor avea posibilitatea retragerii anticipate, înainte de pensionare, prin aplicarea unei taxe de retragere de 2% din suma acumulată.

““La articolul 86, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: "Art. 86. - (1) Comisionul de administrare se constituie prin:

a) deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 1%, cu condiția ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuțiilor în unități de fond, din care 0,5 puncte procentuale din suma totală ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat să fie virată la Casa Națională de Pensii Publice;

b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, astfel: 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflației; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflației; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflației; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflației, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflației; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflației.", se arată în OUG 114/2018.

Veniturile Vodafone România au scăzut cu 0,5% în 2018, la 719 milioane de euro CITEȘTE ȘI Veniturile Vodafone România au scăzut cu 0,5% în 2018, la 719 milioane de euro

Pe lângă diminuarea comisionului de administrare, administratorii de fonduri de pensii trebuie să majoreze capitalul social cu cel puțin 3,7 miliarde de lei până la finele acestui an și să vină cu cel puțin jumătate din această sumă până la finele lunii iunie, conform OUG 114/2018.

"Art. 60. - (1) Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat și actualizat în raport cu valoarea contribuțiilor participanților, respectiv:

a) 5% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este sub 100 milioane euro;

b) 7% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este între 100 milioane euro și 500 milioane euro;

c) 10% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este peste 500 milioane euro;", se arată în actul normativ.

Astfel, liderul pieței, NN Pensii, cu un capital social de 75 milioane de lei în prezent, va fi obligat să își majoreze capitalul social cu 1,36 miliarde de lei, la 1,436 miliarde de lei, în condițiile în care a primit contribuții în administrare de 14,36 miliarde de lei în ultimii 10 ani.

Dragnea anunță un \ CITEȘTE ȘI Dragnea anunță un "WIN-WIN SITUATION” pentru primari în proiectul de buget. "De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul!"

Allianz-Țiriac Pensii trebuie să aducă la capitalul social suma de 869,15 milioane de lei, de la 32,37 milioane de lei în prezent, iar Metropolitan Life – 542,78 milioane de lei, de la nivelul actual de 26,41 milioane de lei. Ceilalți patru administratori – Aegon, Generali, BCR și BRD – au nevoie de aporturi totale de peste 926 milioane de lei, din care Aegon – 361,23 milioane de lei și Generali – 301,57 milioane de lei.

La Pilonul II cotizează peste 7 milioane de salariați, iar sumele acumulate în conturile individuale se ridică la 10 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
comision
administratori
pensii private
pilonul 2
proiect norma