Primul scaner mobil cu raze X devine operațional, la două luni și jumătate de când a ajuns în țară

Primul scaner mobil cu raze X devine operațional, la două luni și jumătate de când a ajuns în țară
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 20 mai 2024

Un sistem de scanare mobil cu raze X va fi pus marți în funcțiune la sediul Biroului vamal de frontieră Giurgiulești (județul Galați), a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. Operaționalizarea primului dintre cele două scanere sosite în țară la început de februarie a fost amânată în mai multe rânduri, în contextul în care Autoritatea Vamală Română (AVR) trebuie să pregătească amplasarea acestor dispozitive, să facă lucări în acest scop. Întârzierile au fost cauzate la Giurgiulești de obținerea autorizațiilor și unele lucrări de construcții, conform lămuririlor primite de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Un al doilea scaner va fi operaționalizat peste două săptămâni la vama Albița și va fi destinat controlului transporturilor de marfă. Cel de la Giurgiulești este destinat preponderent controlului autovehiculelor.

Scanerul de la Giurgiulești este primul din cele 26 care vor fi achiziționate prin proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrului național de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea AVR.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu, vor susține marți declarații de presă la Giurgiulești.

Boloș a anunțat pe 8 februarie că primele două dintre cele 26 de sisteme noi de scanare cu raze X pentru inspectarea mărfurilor care intră în țară au ajuns în România. Ministrul a spus din decembrie că birourile vamale de frontieră vor fi dotate în următorii ani cu sisteme de scanare, primele aparate urmând să fie livrate și montate chiar la începutul anului 2024. Achiziția este finanțată cu bani de la buget și cu fonduri europene din PNRR.

Furnizorul este compania MBT (MB Telecom).

 VIDEO&FOTO Profit.ro - Razie ANAF în complexul Orient din Voluntari CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Profit.ro - Razie ANAF în complexul Orient din Voluntari

Achiziția celor 26 de scanere este parte din proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrul național de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea A.V.R.”, semnat pe 4 decembrie. Beneficiarul proiectului este Autoritatea Vamală Română, iar finanțarea este asigurată din bugetul național și din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Programul face parte Pilonul III al PNRR - Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) puternice, Componenta 8 - Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, Reforma R2 - Modernizarea sistemului vamal și implementarea vămii electronice, Investiția I4 - Implementarea vămii electronice.

➔ Data începerii proiectului : 4 decembrie 2023

➔ Data încheierii proiectului: 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanțată prin PNRR)

➔ Durata proiectului: 49 luni (37 luni pentru componenta finanțată prin PNRR)

➔ Finanțare nerambursabilă (PNRR): 34.060.459 euro.

Obiectivele generale ale proiectului sunt:

  • eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autorității vamale, în punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate (echipamente de control nedistructiv: scanere autovehicule și containere);
  • integrarea sistemelor de securitate (echipamente de control nedistructiv) în Centrul Național de Analiză Imagistică și realizarea monitorizării în timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanărilor efectuate cu echipamentele de scanat;
  • îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor prestate de echipele de control operativ (în frontieră și echipe mobile) pentru asigurarea securității și siguranței cetățenilor și protejarea intereselor financiare ale Uniunii și ale statelor membre.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
scanere
vama
avr
mbt
mbtelecom
ministerul finantelor
pnrr