Puterea renunță la obligarea firmelor să plătească anual o taxă de înscriere într-un catalog al Camerei de Comerț. Profit.ro a semnalat proiectul, iar mediul de afaceri a protestat

Puterea renunță la obligarea firmelor să plătească anual o taxă de înscriere într-un catalog al Camerei de Comerț. Profit.ro a semnalat proiectul, iar mediul de afaceri a protestat
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 21 sep 2022

Senatul a eliminat, prin vot, dintr-un proiect legislativ al puterii, obligația ca toate firmele, inclusiv PFA, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, să achite anual o taxă, cuprinsă între 10-100 euro, pentru înscrierea obligatorie în ”Catalogul firmelor”, întocmit de Camera de Comerț și Industrie a României. Conform proiectului, depunerea situațiilor financiare la Ministerul Finanțelor ar fi fost condiționată de înscrierea în acest catalog, dar și de obținerea unui certificat de competenţă de către un reprezentant legal al firmei, document achitat tot către CCIR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: În prezent, legislația prevede printre atribuțiile camerelor judeţene de comerț şi pe cea de întocmire a evidenţei proprii a societăţilor comerciale, sub denumirea de ”catalogul firmelor”, însă înscrierea în catalog se face doar la solicitarea societăţilor comerciale, deci nu este obligatorie. De asemenea, legea nu menționează perceperea vreunui tarif în acest scop.

De asemenea interesant: CCIR se află în centrul unei dispute politice și imobiliare, care a ajuns până în atenția Comisiei Europene, cu privire la proiect de lege, semnalat de Profit.ro încă de la inițierea acestuia, adoptat inițial în septembrie 2020 și care prevede ca dreptul de proprietate asupra terenurilor Romexpo să fie transmis în mod gratuit CCIR, care le deține acum doar în folosință gratuită. Proiectul a fost inițiat de PMP, dar acum este susținut de noua Putere, chiar și după ce președintele Iohannis l-a retrimis Parlamentului cu o serie de obiecții.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ciucă: Bugetul pentru 2023, aprobat în Guvern până la 27 octombrie, cu resurse pentru mărirea salariilor și pensiilor CITEȘTE ȘI Ciucă: Bugetul pentru 2023, aprobat în Guvern până la 27 octombrie, cu resurse pentru mărirea salariilor și pensiilor

Conform modificărilor adoptate, înscrierea în catalogul menționat se va face voluntar și fără plata vreunei taxe.

De asemenea, senatorii au eliminat și obligaţia firmelor de certificare a administrării propriei activităţi prin obţinerea unui certificat de competenţă.

Totodată, din atribuțiile Camerei de Comerț a fost eliminată posibilitatea implicării în realizarea de proiecte de utilitate publică, sociale, culturale şi/sau de dezvoltare urbană durabilă menite să susţină mediul de afaceri.

A mai fost eliminată și prevederea organizării de către CCIR în exclusivitate a “Topului naţional al firmelor din România". 

Măsurile fuseseră avansate într-un proiect legislativ semnalat de Profit.ro și inițiat de actuala Putere, care a iscat proteste vehemente din partea IMM-urilor și mai multor organizații ale mediului de afaceri.

Mai mult, ulterior, Ministrul Economiei, Florin Spătaru a declarat, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre taxa anunțată în premieră de Profit.ro, că trebuie analizat foarte clar care sunt serviciile pe care Camera de comerț le oferă, pentru că în acest moment companiile au destule probleme. În plus, ministrul a arătat că un astfel de demers trebuie făcut cu acordul acelor companii și nu are cum să fie obligatoriu.

 Ministrul Energiei: Toți proprietarii de rafinării, inclusiv Lukoil, ne-au transmis că au găsit alternative la țițeiul rusesc după 5 decembrie, când începe embargoul european CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: Toți proprietarii de rafinării, inclusiv Lukoil, ne-au transmis că au găsit alternative la țițeiul rusesc după 5 decembrie, când începe embargoul european

Mandate de conducere fără limită au rămas

Legislația în vigoare prevede că mandatul președintelui și vicepreședinților CCIR este de 5 ani și poate fi reînnoit o singură dată, iar senatorii puterii au menționut forma inițială a acestuia, care elimină această restricție, stabilind că ”mandatul preşedintelui şi vicepreşedinţilor este de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii acestuia”.

Aceeași prevedere este introdusă și pentrru conducerile camerelor județene.

PSD vrea ca plafonarea prețurilor la energie să se raporteze la consumul curent și nu la anul 2021 CITEȘTE ȘI PSD vrea ca plafonarea prețurilor la energie să se raporteze la consumul curent și nu la anul 2021

Prevederile abrogate

Proiectul, susținut anterior de mai mulți lideri ai actualei puteri, obliga toate firmele înscrise în Registrul Comerțului să se înregistreze și în Catalogul firmelor, întocmit de CCIR cu camerele județene, și să plătească Camerei naționale anual o taxă cuprinsă între 10-100 euro. 

Astfel de prevederi fuseseră incluse în proiectul inițial privind terenurile de la Romexpo, dar pe parcursul procedurii legislative parlamentare au fost eliminate la Camera Deputaților, forul decizional. Aceste obligații au fost propuse din nou, mai detaliat și cu adăugiri, de către noii guvernanți.

Tarifele anuale pentru toate firmele

Conform proiectului, ”profesioniştii înregistraţi la Registrul comerţului se înscriau, în termen de 15 zile de la data înfiinţării, în Catalogul firmelor”.

În termen de 15 zile de la data înregistrării oricărora dintre menţiunile prevăzute de lege în Registrul comerţului, profesioniştii înscrişi în Catalogul firmelor solicitau obligatoriu înregistrarea noilor modificări astfel survenite.

Pentru înregistrarea iniţială, pentru înregistrarea modificărilor şi, respectiv, pentru menţinerea actualizată a informaţiilor în Catalogul firmelor, profesioniştii ar fi achitat CCIR o contribuţie anuală diferenţiată, corespunzătoare încadrării acestora, după cum urmează: 

(i) 100 euro/an pentru întreprinderile mari;
(ii) 75 euro/an pentru întreprinderile mijlocii;
(iii) 50 euro/an pentru întreprinderile mici;
(iv) 20 euro/an pentru microîntreprinderi;
(v) 10 euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale.

ULTIMA ORĂ Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia: Scopul nostru este să eliberăm Donbasul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia: Scopul nostru este să eliberăm Donbasul

Altă obligație tarifată pentru firme

In primul an de la înfiinţare şi până la depunerea primelor situaţii financiare prevăzute de lege, profesionistul ar fi avut obligaţia de certificare a administrării propriei activităţi prin obţinerea unui certificat de competenţă acordat reprezentantului legal al acestuia, ca persoană fizică împuternicită să îl reprezinte în raporturile cu terţii şi în justiţie.

Certificatul de competenţă s-ar fi eliberat de către camera judeţeană din judeţul în care îşi are sediul profesionistul, ca urmare a îndeplinirii condiţiilorde mai jos şi a dovedirii absolvirii unui curs de instruire în domenii specifice administrării şi managementului afacerilor de către reprezentantul legal al profesionistului.

Pentru eliberarea şi evidenţa certificatelor de competenţă, camerele judeţene ar fi perceput tarife diferenţiate în funcţie de forma de organizare a profesionistului. .

De aceste obligații și tarife erau fi scutite însă persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, celor încadraţi în categoria de “întreprinderi publice”, precum şi celor a căror activitate şi administrare este reglementată de legi speciale. Prin întreprinderi publice se înţeleg cele la care statul este acţionar majoritar sau unic.

EXCLUSIV Mediapost Hit Mail, controlată de Poșta Franceză, intră pe piața românească a automatizării voucherelor și cardurilor cadou digitale. Business estimat la 20 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mediapost Hit Mail, controlată de Poșta Franceză, intră pe piața românească a automatizării voucherelor și cardurilor cadou digitale. Business estimat la 20 milioane euro

Depunerea situațiilor financiare, condiționată de înregistrarea în Catalgoul firmelor și obținerea certificatului de competență

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, profesioniştii înregistraţi deja în Registrul comerţului aveau obligaţia să solicite înscrierea în Catalogul firmelor ţinut de CCIR.

Depunerea situaţiilor financiare anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor, prevăzute de lege în sarcina profesioniştilor înregistraţi în registrul comerţului, este condiţionată de înscrierea în Catalogul firmelor, precum şi de achitarea contribuţiei anuale corespunzătoare”, prevede proiectul, care nu modifică și nu face însă trimitere la legislația în vigoare care reglementează depunerea acestor situații.

De asemenea, în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a noii legi, ”depunerea situaţiilor financiare anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor, prevăzute de lege în sarcina profesioniştilor înregistraţi în registrul comerţului, este condiţionată de obţinerea certificatului de competenţă de către reprezentantul legal al profesionistului”.

Reglementatorii nucleari ai SUA îi sprijină pe cei români să ″umble″ juridic cu mini-reactoarele NuScale. Șeful companiei: Românii nu vor să fie nevoiți să reinventeze roata CITEȘTE ȘI Reglementatorii nucleari ai SUA îi sprijină pe cei români să ″umble″ juridic cu mini-reactoarele NuScale. Șeful companiei: Românii nu vor să fie nevoiți să reinventeze roata

CCIR intra legal pe piața dezvoltatorilor imobiliari

Legislația permite acum acum CCIR să poată constitui societăți comerciale pentru ”organizarea de târguri și expoziții, pentru publicitate și reclamă comercială, protecția proprietății intelectuale și alte prestări de servicii în folosul comunității de afaceri”.

Conform noului proiect, CCIR ar fi putut constitui constitui societăţi şi ”orice alte forme de asociere economică”. inclusiv pentru ”implicarea în realizarea de proiecte de utilitate publică, sociale, culturale şi/sau de dezvoltare urbană durabilă menite să susţină mediul de afaceri”.

Această prevedere era inclusă și în proiectul inițial privind Romexpo.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
firme
taxa
tarif
anual
inscriere
inregistrare
catalog
camera comert
ccir
certificat
competenta
depunere
situatie financiara
proiect
parlament