Record negativ : Încrederea analiștilor financiari CFA în economia României a scăzut, pentru a 4-a lună consecutiv, la cea mai mică valoare din iunie 2013. Sunt anticipate deprecierea leului și majorarea ratelor de dobândă

Record negativ : Încrederea analiștilor financiari CFA în economia României a scăzut, pentru a 4-a lună consecutiv, la cea mai mică valoare din iunie 2013. Sunt anticipate deprecierea leului și majorarea ratelor de dobândă
scris 26 oct 2017

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizației, a scăzut în septembrie față de luna anterioară, la valoarea de 45,4 puncte, fiind cu 5,3 puncte mai mic decât valoarea consemnată în exercițiul anterior. Analiștii financiari anticipează deprecierea leului în următoarele 12 luni și majoarea ratelor de dobândă la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani).

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România și candidaților pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA. CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (UȘA), organizația având peste 180 de membri.

Kasparov vine în premiră în România. Detalii AICI

În luna septembrie 2017, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut față de luna anterioară, la valoarea de 45,4 puncte (cea mai scăzută valoare din iunie 2013), fiind cu 5,3 puncte mai mic decât valoarea consemnată în exercițiul anterior.

Scăderea este generată de ambele componente ale indicatorului. Astfel, indicatorul condițiilor curente a fost de 63,9 puncte, valoare în scădere cu 4,6 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 5,7 puncte, până la valoarea de 36,1 puncte (cea mai redusă valoare din octombrie 2012).

Tranzacție: Wargha Enayati, fondatorul Regina Maria, a cumpărat Viața Medicală. Surse: 1 an de negocieri cu cei 9 acționari pentru a le câștiga încrederea CITEȘTE ȘI Tranzacție: Wargha Enayati, fondatorul Regina Maria, a cumpărat Viața Medicală. Surse: 1 an de negocieri cu cei 9 acționari pentru a le câștiga încrederea

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, este de remarcat că 79% dintre analiști anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. 

Sunt de remarcat anticipatiile de majoare a ratelor de dobânda la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 97% și, respectiv, 100% dintre analiști anticipând această evoluție. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 1,94%, iar yield-ul la obligațiunile suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 3,27%.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011, reprezentând un indicator prin care cuantifică anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul are valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a șase întrebări cu privire la condițiile curente, referitoare la mediul de afaceri și piață muncii, și la anticipatiile, pentru o perioada de un an, pentru mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal și a averii personale la nivel de economie.

EXCLUSIV Restructurarea ANCOM generează procese. Director concediat, după ce instituția a cheltuit 76.000 lei pentru pregătirea sa CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Restructurarea ANCOM generează procese. Director concediat, după ce instituția a cheltuit 76.000 lei pentru pregătirea sa

Sondajul evaluează și anticipațiile pentru salarii, rată inflației, ratele de dobânda, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa
economie
romania