România riscă să piardă fonduri UE de 560 milioane euro, Guvernul semnează decizia ca alocările pentru proiecte să fie dublate sau triplate

România riscă să piardă fonduri UE de 560 milioane euro, Guvernul semnează decizia ca alocările pentru proiecte să fie dublate sau triplate
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 15 mar 2018

Finanțările alocate mai multor programe derulate din fonduri europene vor fi majorate cu până la 200%, pentru ca România să evite pericolul dezangajării fondurilor comunitare. Doar pentru Programul Operațional Regional, conform datelor actuale, România riscă dezangajarea a 560 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Prin urmare, Guvernul a decis, astăzi, să permită supracontractarea pentru mai multe programe operaționale, în special în cele pentru care au fost înregistrate mai multe proiecte eligibile decât fondurile alocate inițial.  

Legislația actuală permitea majorarea finanțărilor în moneda euro la nivel de axă în limita a 50% din valoarea alocării inițiale.

În baza noii decizieii, autoritățile de management vor fi autorizate să încheie contracte sau să emită decizii de finanţare a căror valoare poate determina depăşirea, în limite mult mai mari, a sumelor alocate în euro, la nivel de program din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de Coeziune, Fondul social european, Fond de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane şi cofinanţare de la bugetul de stat, cu încadrare în creditele de angajament aprobate anual cu această destinaţie prin legile bugetare anuale.

DOCUMENT Regulile pregătite în România pentru GDPR: Angajatorii vor monitoriza angajații doar după informare prealabilă, firmele vor alege un responsabil, amenzile pentru instituții publice vor fi limitate la 200.000 lei CITEȘTE ȘI DOCUMENT Regulile pregătite în România pentru GDPR: Angajatorii vor monitoriza angajații doar după informare prealabilă, firmele vor alege un responsabil, amenzile pentru instituții publice vor fi limitate la 200.000 lei

Supracontractarea va fi permisă astfel:

a) în limita a 100% pentru autoritatea de management Programul Operațional Regional și autoritatea de management pentru Programul Operațional Competitivitate.

b) în limita a 200% pentru autoritatea de management Programul Operațional Infrastructura Mare.

c) în limita a 50% pentru autoritatea de management Programul Operațional Capital Uman, autoritatea de management pentru Programul Operațional Capacitatea Administrativă și autoritatea de management pentru programul Operațional Asistență Tehnică.

d) în limita a 20% pentru autoritatea de management Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.

Ținta minima de realizat pentru evitarea dezangajării fondurilor europene in anul 2018, la nivelul Programului Operațional Regional este in suma de 858,8 milioane euro. Până în prezent, suma cheltuită din Fondul European de Dezvoltare Regională la nivelul programului este în valoare de 60,84 milioane euro, din care 26,97 milioane euro au fost solicitați spre rambursare de la Comisia Europeană. Conform graficelor de depunere a cererilor de rambursare transmise de beneficiari, valoarea FEDR previzionată a fi declarată până la sfârșitul anului 2018 este de 236,23 milioane euro.

Rezultă astfel o suma FEDR posibil a fi dezangajată la nivelul Programului Operațional Regional în valoare de 561,73 milioane euro.

Noua ”taxă pe stâlp” pregătită de autorități: Turnurile turbinelor eoliene - incluse în categoria clădirilor pentru a putea fi impozitate CITEȘTE ȘI Noua ”taxă pe stâlp” pregătită de autorități: Turnurile turbinelor eoliene - incluse în categoria clădirilor pentru a putea fi impozitate

Potrivit datelor oficiale, pentru anumite priorități de investiții au fost depuse proiecte care au îndeplinit pragul de calitate solicitat la nivelul ghidurilor de finanțare, contractele nu au putut fi încheiate, tocmai pentru că dispozițiile legale nu permiteau depășirea alocării cu mai mult de 50%. Astfel, este cazul priorităților de investiții care vizează infrastructura de transport regională, reabilitarea clădirilor de patrimoniu, susținerea investițiilor productive în IMM-uri, finanțate din cadrul POR, situații în care proiectele depuse care au îndeplinit pragul de calitate au ajuns la 170% din alocare pentru IMM-uri, 240% pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu și 269% pentru infrastructura de drumuri județene.

De asemenea, și în cazul Programul Operațional Capital Uman, pentru prioritatea de investiții care vizează finanțarea întreprinderilor nou-înființate (Start-up PLUS), există proiecte depuse și evaluate care depășesc cu 490% alocarea apelului, ceea ce presupune depășirea alocării la nivel de prioritatea de investiție cu cel puțin 100%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri
ue
europene
dublate
triplate
contracte
alocari
guvern