Salariul minim în UE: PE a dat undă verde pentru începerea negocierilor cu Consiliul

Salariul minim în UE: PE a dat undă verde pentru începerea negocierilor cu Consiliul
scris vineri, 08:12

Deputații europeni au dat undă verde pentru începerea negocierilor cu Consiliul UE privind o directivă care va garanta tuturor lucrătorilor din Uniune un salariu minim corect și adecvat. Negocierile pot începe de îndată ce Consiliul își aprobă propria poziție.

Reunit săptămâna aceasta în sesiune plenară la Strasbourg, Parlamentul European a aprobat mandatul convenit de Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), cu 443 de voturi pentru, 192 împotrivă și 58 de abțineri, conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul legislativului UE, scrie Agerpres.

România - primul Guvern plin condus de un militar din ultimii 76 de ani. Ciucă - singurul general român actual care a condus personal o misiune de luptă. Și singurul care a postat pe Facebook parole. LISTA Ce v-a promis pentru economie CITEȘTE ȘI România - primul Guvern plin condus de un militar din ultimii 76 de ani. Ciucă - singurul general român actual care a condus personal o misiune de luptă. Și singurul care a postat pe Facebook parole. LISTA Ce v-a promis pentru economie

Potrivit proiectului de lege, statele membre trebuie să evalueze și să raporteze dacă salariile minime legale sunt suficiente, utilizând criterii care să instituie condiții de muncă și de viață decente și care să includă elemente precum puterea de cumpărare și rata sărăciei. Inițiativa are drept scop stabilirea unor cerințe minime pentru a asigura un venit care să permită un nivel de trai decent pentru lucrători și familiile lor. Acest lucru poate fi realizat fie prin intermediul unui salariu minim prevăzut de lege (cel mai mic nivel salarial permis de lege), fie permițând lucrătorilor să își negocieze salariile cu angajatorii lor prin intermediul negocierilor colective.

Parlamentul dorește, de asemenea, să consolideze și să extindă acoperirea negocierilor colective, obligând statele membre în care mai puțin de 80% din lucrători sunt acoperiți de aceste acorduri să ia măsuri active pentru a promova acest instrument.

''Negocierile între instituțiile UE vor continua, dar votul de astăzi transmite un mesaj ferm, acela că toți cetățenii UE care muncesc trebuie să aibă un venit care să le permită o viață decentă. Dacă proiectul de directivă, în forma pe care am votat-o astăzi, va fi un succes, statele care au salariile minime reglementate prin lege vor trebui să respecte criterii clare la stabilirea acestuia. Criterii care să garanteze oamenilor plătiți cu salariul minim un trai adecvat'', a comentat pe pagina sa de Facebook eurodeputatul Eugen Tomac, membru al Grupului Partidului Popular European (Creștin Democrat).

Potrivit acestuia, dacă România va reuși să atingă valoarea indicativă a salariului minim ca fiind 50% din salariul mediu, ne-am putea aștepta la o creștere de aproximativ 20-25% a salariilor minime ale românilor, o ''creștere absolut firească și necesară pentru atingerea unui prag de decență''.

''Sper ca după finalizarea negocierilor interinstituționale să avem cât mai repede un text final care mai târziu să poată fi implementat de către statele membre. Avem obligația să oferim românilor din țară un trai decent și românilor din afară un motiv să se întoarcă acasă!'', a mai scris politicianul din Partidul Mișcarea Populară.

În Uniunea Europeană, 21 din cele 27 de țări au un salariu minim legal, în timp ce în celelalte șase (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia) nivelurile salariale sunt stabilite prin negocieri colective. Exprimate în euro, salariile minime lunare variază foarte mult în UE, de la 332 de euro în Bulgaria la 2.202 euro în Luxemburg, conform unor date de la Eurostat din 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu minim
uniunea europeana