Senatorii nu acceptă retragerea acționarilor dintr-o societate chiar din stadiul incipient al procedurilor de divizare sau fuziune

Senatorii nu acceptă retragerea acționarilor dintr-o societate chiar din stadiul incipient al procedurilor de divizare sau fuziune
scris 11 apr 2018

Senatorii au respins, miercuri, un proiect de lege care dădea posibilitatea acționarilor să se retragă dintr-o societate pe acțiuni nu doar atunci când nu votează decizia finală de divizare sau fuziune a societății pe acțiuni, ci chiar din stadiul inițierii acestor proceduri.

Proiectul a fot inițiat de deputații liberali, care consideră că, în prezent, legislația privind dreptul acționarilor de a se retrage dintr-o societate pe acțiuni în vigoare este una rigidă, lacunară și interpretabilă.

”Ne aflăm în situația în care mulți acționari au devenit sau devin captivi în societățile pe acțiuni în care au intrat ca acționari, capitalul investit le-a fost blocat și, prin ”artificii” economice, acționarii sunt lipsiți și de dividendele pe care ar trebui să le primească în funcție de aportul financiar adus în cadrul societății sub formă de capital social, concretizat în acțiuni. Prin specularea lacunelor legislative, deseori în societățile pe acțiuni se formează grupuri de interese ale acționarilor majoritari sau, mai grav, se ajunge ca un singur acționar majoritar să dețină ”monopolul” și să își urmărească doar propriul interes și luând hotărâri păgubitoare pentru societate și pentru ceilalți acționari care sunt de obicei acționari minoritari”, consideră autorii proiectului de lege.

EXCLUSIV Industria locală de turism discută cu Finanțele reintroducerea unei reglementări a bacșișului în hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Industria locală de turism discută cu Finanțele reintroducerea unei reglementări a bacșișului în hoteluri și restaurante

În prezent, articolul 134 din Legea societăților prevede că un acționar care nu a votat în favoarea unei hotărâri a adunării generale are dreptul de a se retrage din societate și de a solicita cumpărarea acțiunilor sale de către societate, numai dacă respectiva hotărâre a adunării generale are ca obiect: a) schimbarea obiectului principal de activitate; b) mutarea sediului societății în străinătate; c) schimbarea formei societății; d) fuziunea sau divizarea societății.

Liberalii propun modificarea ultimului alineat, astfel încât acționarii să se poată retrage în toate situațiile în care nu sunt de acord cu decizii legate de fuziunea sau divizarea societății.

Prin urmare, alineatul d) este reformulat astfel: ”procedura fuziunii sau divizării societății, atât dacă este vorba de inițierea, modificarea sau încetarea procedurii”.

Noile amenzi pentru munca nedeclarată au fost promulgate. Angajatorii care nu remediază situația riscă închisoarea CITEȘTE ȘI Noile amenzi pentru munca nedeclarată au fost promulgate. Angajatorii care nu remediază situația riscă închisoarea

Inițiatorii proiectului propun și completarea legii societăților cu următorul articol: ”Acționarii unei societăți se pot retrage, pentru motive temeinice, în temeiul unei hotărâri a tribunalului”.

Proiectul urmează să intre acum în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional al Parlamentului în domeniu.  

viewscnt
Afla mai multe despre
actionar
societate
retragere
vot
acord
fuziune
divizare
lege
proiect
parlament