Senatul a decis că doar unele firme trebuie să inițieze negocierile colective obligatorii pentru majorarea salariilor brute

Senatul a decis că doar unele firme trebuie să inițieze negocierile colective obligatorii pentru majorarea salariilor brute
scris 13 dec 2017

Nu toți angajatorii sunt obligați să inițieze negocieri colective cu angajații, pentru transferul contribuțiilor, iar sindicatelor li se restrâng nou acordatele prerogative lărgite de negociere, sunt schimbările anunțate luni de Profit.ro și aprobate astăzi de Senat. Aceasta în condițiile în care perioada în care trebuie inițiate negocierile a început la 20 noiembrie și se încheie la 20 decembrie. Prin schimbările pregătite, în contextul în care majoritatea firmelor au și început negocierile, se revine la regula generală conform căreia negocierea este obligatorie doar dacă angajatorul are peste 20 de salariați.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

La jumătatea lunii noiembrie, după ce a decis transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat începând cu anul viitor, Guvernul a introdus discret, cum a anunțat atunci în premieră Profit.ro, o serie de obligații pentru angajatori.

Cum poți să îți maximizezi profitul la Bursă CITEȘTE ȘI Cum poți să îți maximizezi profitul la Bursă

Astfel, a fost decis atunci că inițierea negocierii colective, în unitățile în care nu există încheiat un contract/acord colectiv de muncă, este obligatorie pentru punerea în aplicare a noilor modificări ale Codului Fiscal, în celelalte unități fiind obligatorie, de asemenea, negocierea colectivă a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare. Toate aceste reguli trebuie aplicate de toate firmele în intervalul 20 noiembrie-20 decembrie 2017.

Simultan, ordonanța de urgență prin care au fost introduse obligațiile este, acum, în analiza parlamentarilor, iar Senatul a aprobat o serie de modificări, decizia finală revenind Camerei Deputaților.

EXCLUSIV Dezacord conducere Telekom - sindicat pe tema impactului transferului contribuțiilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dezacord conducere Telekom - sindicat pe tema impactului transferului contribuțiilor

Astfel, angajatorii sunt obligați în aceste zile să inițieze negocierile, dar o parte dintre aceștia ar putea constata în perioada următoare, după expirarea termenului de 20 decembrie, dacă și Camera Deputaților avizează aceste modificări agreate deja la Senat în unanimitate, că, de fapt, intră sub alte prevederi care nu-i obligă la inițierea negocierilor.

Schimbările pregătite în Parlament pot fi văzute AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
angajatori
angajati
negocieri colective