Taxele, impozitele, cotizațiile și contribuțiile sociale - peste 33% din cheltuielile gospodăriilor

 Taxele, impozitele, cotizațiile și contribuțiile sociale - peste 33% din cheltuielile gospodăriilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iun 2022

Impozitele asupra veniturilor, contribuțiile la bugetele de asigurări sociale, cotizațiile și alte impozite și taxe, au deținut o pondere de 33,2% din cheltuielile totale ale gospodăriilor, în 2021, ridicându-se în medie la suma de 1.620 lei lunar pe o gospodărie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din acestea, impozitul pe salariu a reprezentat 15% (14,8% în 2020), iar contribuțiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de șomaj și pentru asigurările de sănătate) peste jumătate, 84,3% (84,5% în 2020), din totalul impozitelor, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

Netflix confirmă planurile pentru o versiune cu reclame CITEȘTE ȘI Netflix confirmă planurile pentru o versiune cu reclame

Potrivit INS, impozitele, contribuțiile, cotizațiile, taxele dețin o pondere mare în cheltuielile totale ale gospodăriilor în ale căror venituri predomină veniturile salariale. Astfel, în anul 2021, ponderea acestora în cheltuielile totale a fost de 43% pentru gospodăriile de salariați, comparativ cu 17,2% pentru cele de șomeri, 13,9% pentru gospodăriile de pensionari, 11,1% pentru cele de lucrători pe cont propriu în activități neagricole și numai 7,9% în cazul gospodăriilor de agricultori, scrie Agerpres.

De altfel, subliniază INS, în anul 2021, cuantumul mediu al transferurilor aflate în sarcina gospodăriilor de salariați a fost de 12 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile de agricultori, de 8,2 ori mai mare decât transferurile plătite de gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activități neagricole, de 7,4 ori mai mare decât al celor de pensionari și de 6,4 ori mai mare decât al gospodăriilor de șomeri.

În profil teritorial, se înregistrează diferențe relativ mari de nivel și pondere a transferurilor între urban și rural și un grad mai scăzut de diferențiere pe regiuni. Cuantumul impozitelor, contribuțiilor etc plătite în medie de o gospodărie din mediul urban a fost de 1,9 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile din mediul rural, iar ponderea lor în totalul cheltuielilor a fost de 36,7% și, respectiv, de 26,9%.

În profil regional, se remarcă amplasarea a două regiuni pe cele două extreme (inferioară și superioară): Nord-Est, cu nivelul minim al acestui tip de cheltuieli de 1.091,3 lei lunar în medie pe o gospodărie (26,7% din cheltuielile totale) și București-Ilfov, cu nivelul maxim de 2.841,8 lei (39,2%), restul înregistrând niveluri între 1.267 - 1.829 lei și ponderi în cheltuielile totale între 29,2% - 35,2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
impozite