Toate declarațiile fiscale ar urma să fie depuse online. Finanțele pregătesc mai multe aplicații informatice

Toate declarațiile fiscale ar urma să fie depuse online. Finanțele pregătesc mai multe aplicații informatice
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 7 mai 2020

Ministerului Finanțelor lucrează la dezvoltarea și adaptarea de aplicații informatice care să permită completarea și depunerea electronică a mai  multor formulare fiscale, obiectivul acestui proiect fiind ca toate declarațiile fiscale să poată fi depuse online, potrivit unui document al Guvernului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul este derulat de Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), structură a Ministerului Finanțelor care administrează infrastructura IT a ANAF, precum și a Finanțelor și a altor agenții subordonate ministerului.

"În ceea ce privește extinderea posibilității recepționării on-line a declarațiilor fiscale, Centrul Național de Informații Financiare lucrează la dezvoltarea/adaptarea unor aplicații informatice pentru completarea și depunerea electronică a unor formulare. Se are în vedere asigurarea suportului tehnic necesar depunerii on-line a tuturor declarațiilor fiscale", potrivit Programului Național de Reformă, document pe care România l-a prezentat Comisiei Europene în aprilie.

Documentul nu prezintă un termen pentru implementarea acestei măsuri.

La nivelul ANAF, au fost analizate posibilitățile de reducere, prin comasarea, a numărului de formulare de declarații fiscale care se depun de către persoanele juridice, rezultând că pot face obiectul comasării mai multe declarații fiscale:

EXCLUSIV Oxigen pentru buget - marile companii au plătit în aprilie cu 7% mai mult față de anul trecut. Șeful Direcției Mari Contribuabili: Companiile au avut încredere să plătească și pentru asta le mulțumim CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Oxigen pentru buget - marile companii au plătit în aprilie cu 7% mai mult față de anul trecut. Șeful Direcției Mari Contribuabili: Companiile au avut încredere să plătească și pentru asta le mulțumim
  • 100 - Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat;
  • 101 - Declarație privind impozitul pe profit;
  • 300 - Decont de TVA;
  • 301 - Decont special de TVA;
  • 307 - Declarație privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/regularizarea TVA;
  • 311 - Declarație privind TVA colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat conform art. 316 alin.(11) lit.a) - e), lit.g) sau lit.h) din Codul fiscal. 

De asemenea, ANAF a elaborat propuneri de modificare a Codului fiscal, care se referă la reducerea frecvenței de declarare pentru anumite categorii de persoane juridice, a impozitului pe profit, impozitului pe veniturile microîntreprinderilor și TVA. Aceste propuneri au fost supuse spre analiză Panelului Tehnic Consultativ constituit la nivelul ANAF.

La începutul lunii martie, numărul utilizatorilor înscriși în Spațiul Privat Virtual, serviciu ANAF de comunicare online cu firmele și populația, era de 1,3 milioane, din care:

  • 840.940 persoane fizice și
  • 462.027 persoane juridice sau alte entități
viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
anaf
declaratii fiscale
cnif