TVA în 2016: Cotele se schimbă pentru mai multe categorii de bunuri și servicii

TVA în 2016: Cotele se schimbă pentru mai multe categorii de bunuri și servicii
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 22 dec 2015

Cota standard de TVA va scădea, din 2016, de la 24% la 20%, iar unele livrări de bunuri și prestări de servicii, cum ar fi cărțile, revistele, intrarea la muzee, vor avea cotă redusă de 5%, față de 9%, în prezent. Alte noutăți sunt introducerea TVA de 9% pentru apă și de 5% pentru accesul la evenimente sportive, în loc de 24%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comparație cote reduse în 2016 față de 2015

Anul viitor, TVA de 9% rămâne pentru:

  • proteze și accesorii ale acestora, cu excepția protezelor dentare scutite de taxă
  • produse ortopedice
  • medicamente de uz uman și veterinar
  • alimente, inclusiv băuturi, cu excepția bauturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele (suplimente alimentare)
  • cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping
  • serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice
  • berea care se încadreaza la codul NC 22 03 00 10 (la draft)

Se adaugă, de anul viitor, livrarea de apa potabilă și pentru irigații în agricultură care, în prezent, are cota de 24%.

Cota de 5% va fi pentru:

  • manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclusiv sau în principal publicității, care acum au cota de 9%
  • accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții și evenimente culturale, cinematografe (acum e cota de 9%)
  • accesul la evenimente sportive (acum cu 24%)

Livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, va rămâne cu TVA de 5%. Noutatea în 2016 este că valoarea maximă a locuințelor sociale care pot fi achiziționate cu TVA redus va fi majorată de la 380.000 la 450.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
cote
2016
cote reduse