ULTIMA ORĂ Acciza la țigarete a fost majorată și mai mult. Prețurile pachetelor de țigări cresc de la 1 ianuarie

ULTIMA ORĂ Acciza la țigarete a fost majorată și mai mult. Prețurile pachetelor de țigări cresc de la 1 ianuarie
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 21 dec 2018

Acciza aplicată la mia de țigarete va crește începând cu 1 ianuarie de la 448,74 lei la 483,74 lei, potrivit deciziei luate de Guvern în ședința de vineri. Majorarea a fost necesară pentru a alinia nivelul acesteia cu cerințele Uniunii Europene (UE), dar inițial Guvernul stabilise un prag mai mic. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Acciza la țigări, la fel ca cea la combustibil, este unul dintre cele mai rapide și mai sigure moduri pentru Guvern de a aduce bani la buget. O majorare a accizei la țigări se vede în încasările statului, chiar dacă pe termen mediu și lung poate încuraja și mai mult consumul de pachete de țigări provenite din contrabandă, la care statul nu colectează nimic. Piața legală se ridică în România, în medie, la circa 100 de milioane de pachete pe an, la care se plătesc statului taxe ridicate, dar există și o piață a țigărilor de contrabandă, situată la peste 15% din cea legală, de pe urmă căreia statul nu încasează nimic și care, pe deasupra, susține infracționalitatea. Creșterea prețurilor la țigările vândute legal poate împinge mai mulți consumatori către piața neagră, cu efect negativ pentru stat pe termen mai lung.

Potrivit ordonanței aprobate de Guvern, creșterea accizei la țigarete va avea loc pentru anii viitorii conform anexei de mai jos:

ULTIMA ORĂ Acciza la țigarete a fost majorată și mai mult. Prețurile pachetelor de țigări cresc de la 1 ianuarie

Inițial, conform unei informații anunțate de Profit.ro de la începutul lunii octombrie, Guvernul a propus creșterea accizei la mia de țigarete crește anul viitor de la 448,74 lei la 475,77 lei. În ultimele zile, pe fondul modificarilor majore pregătite, Guvernul a luat decizia unei creșteri mai mari a accizei, respectiv la 483,74 lei.

Astfel, scumpiri similare, de 0,5 lei-1 leu, vor avea loc anual, Guvernul stabilind un nou calendar de majorare a accizelor la țigarete până în 2022, când acciza ar urma să ajungă la 539 lei la mia de tigarete. Potrivit Codului fiscal aflat în vigoare, acciza la mia de țigarete în 2022 ar fi trebuit să fie de doar 485,72 lei.

ULTIMA ORĂ Guvernul renunță să mai scadă TVA de la 1 ianuarie 2019 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul renunță să mai scadă TVA de la 1 ianuarie 2019

O directivă UE prevede ca acciza la țigari să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare. România, dar și alte state membre, au beneficiat de o derogare de la această directivă până la 1 ianuarie 2018, însă obligația de a atinge cel puțin pragul de 60% intervine în cazul României de la 1 ianuarie 2019.

Prețul mediu ponderat al unui pachet de țigări este în prezent de 15,86 lei.

Contrabanda cu țigări, gaură la bugetul statului

Piața neagră a țigaretelor a scăzut în septembrie la 15,3% din totalul consumului, cu 2,9% mai puțin față de iulie 2018.

Fiecare punct procentual de piață neagră înseamnă aproximativ 40 milioane euro neîncasați de către stat sub formă de taxe și accize, astfel că, la o cota de 16%, pierderile statului ajung la aproximativ 600 de milioane de euro.

România este unul dintre cei mai importanți producători de țigări din UE

Marile companii internaționale producătoare de țigări au investiții importante pe piață locală, astfel că România este, în prezent, unul dintre principalii furnizori de țigări ai UE.

România este al treilea mare producător de țigări din Uniunea Europeană, cu o producție anuală de 77 de miliarde de țigări, arată un raport al Eurostat, bazat pe date din 2016. România asigură, astfel, circa 15% din producția totală de țigări în UE. Cel mai mare producător de țigări din Uniunea Europeană este Germania, cu 168 de miliarde de țigări fabricate în 2016, aproape o treime din producția totală la nivelul blocului comunitar.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
acciza
tigari
pachet de tigari
scumpiri