ULTIMA ORĂ - DOCUMENT FINAL Guvernul a fost de acord cu creșterea procentului de taxare a băncilor în următorii doi ani

ULTIMA ORĂ - DOCUMENT FINAL Guvernul a fost de acord cu creșterea procentului de taxare a băncilor în următorii doi ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 sep 2023

Guvernul a aprobat forma finală a noilor taxe cu care va merge în Parlament pentru asumare. Cabinetul s-a întâlnit în ședință pentru a discuta amendamentele și l-a preluat, printre altele, pe cel care prevede creșterea procentului de taxare a băncilor, potrivit unor surse guvernamentale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Modificarea a fost propusă de grupurile parlamentare PNL și PSD.

AMENDAMENTELE AU FOST PREZENTATE AICI DE PROFIT.RO

Băncile ar putea plăti 2% din cifra de afaceri pentru 2 ani, iar companiile din petrol și gaze, un impozit suplimentar. Ce amendamente se analizează la Guvern CITEȘTE ȘI Băncile ar putea plăti 2% din cifra de afaceri pentru 2 ani, iar companiile din petrol și gaze, un impozit suplimentar. Ce amendamente se analizează la Guvern

DOCUMENTUL FINAL POATE FI VĂZUT AICI

Astfel, dacă în varianta inițială se prevedea un impozit de 1% pe cifra de afaceri a băncilor, suplimentar impozitului pe profit, în forma finală se vorbește de 2% pentru 2 ani (2024-2025), iar apoi de 1% din 1 ianuarie 2026.

Alte modificări se referă la exceptarea comasării instituțiilor de cultură.

Guvernul își asumă marți răspunderea pe măsurile fiscale. Proiectul de lege a ajuns la Parlament, unde senatorii și deputații au depus amendament. USR a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională „această lege abuzivă, anti-economică și neconstituțională”.

De la ora 18.00, Parlamentul se reunește în ședință comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscale. După acest moment, senatorii și deputații pot depune moțiune de cenzură. Dacă aceasta nu trece, legea se consideră adoptată.

Care sunt principalele măsuri care urmează a fi asumate politic:
Taxarea microîntreprinderilor
Microîntreprinderile vor fi taxate astfel:

• 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro

• 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau

2. desfășoară anumite activități, principale sau secundare, corespunzătoare unor coduri CAEN specifice

Cotele de impozitare, menționate mai sus, aplicabile veniturilor microîntreprinderilor se reglementează începând cu data de 1 ianuarie 2024.

NN Pensii are un nou CEO CITEȘTE ȘI NN Pensii are un nou CEO

IT-iștii vor plăti impozit pe venit pentru sumele de peste 10.000 de lei

Pentru IT-iști se propune limitarea aplicării facilității fiscale până la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevăzut pentru facilitățile fiscale acordate sectoarelor construcții, agricol și industria alimentară precum și introducerea unui plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv până la nivelul a 10.000 lei inclusiv.

Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS

Conform MF, măsura are în vedere angajamentele asumate de Guvern în cadrul PNRR care vizează reducerea etapizată a distorsiunilor și stimulentelor fiscale excesive, în principal pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale, fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală.

TVA: Ce produse și servicii se vor scumpi

TVA va crește pentru unele bunuri și servicii. Mai exact:

  • Va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență.
  • TVA crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.

*Pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9% pentru livrarea de locuințe este necesară și introducerea unor dispoziții tranzitorii.

  • Crește de la 5% la 19% TVA pentru sălile de fitness
  • Tot de la 5 la 19% crește și pentru bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, evenimente sportive
  • Se propune trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs
Zitamine Nutrition atrage noi fonduri pentru consolidarea poziției pe piața românească și vizează extinderea pe piețele externe CITEȘTE ȘI Zitamine Nutrition atrage noi fonduri pentru consolidarea poziției pe piața românească și vizează extinderea pe piețele externe

Ce produse rămân cu 5% TVA: livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică.

Taxarea băuturilor cu zahăr: cât va fi acciza

Se introduce o taxă pentru zahăr. Mai exact este vorba despre o acciză pentru:

  • băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml de 40 lei/hl
  • băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml de 60 lei/hl

Pentru bonurile de masă se va plăti CASS.

Impozit special la case/apartamente și mașini scumpe

Se introduce un impozit special pentru case/apartamente și mașini scumpe.

Se va aplica pentru:

  • persoanele care au în proprietate clădiri cu valoarea impozabilă a clădirii de peste2,5 milioane lei.
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului.

Taxarea companiilor mari și a băncilor

Acesta se datorează, în situația în care contribuabilul înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

e-Sigiliu pentru transportatori / Care sunt sancțiunile

Prin acest proiect se introduce și Sistemul național RO e-Sigiliu. Acesta este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice și a unei aplicații informatice care permite autorităților determinarea potențialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea sunt aflate în tranzit sau au ca destinație finală un operator economic de pe teritoriul național.

PFA – activități independente: plafon CASS la 60 de salarii minime

Persoanele care au venituri din activități independente vor avea un nou plafon pentru plata CASS de 10%.

Practic, ar urma să plătească 10% la veniturile nete dacă au sub 60 de salarii minime. Dacă au mai mult, atunci va fi plafonat la cele 60.

Acordarea voucherelor de vacanță

  • numai pentru angajații din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, concomitent cu majorarea acestora de la 1.450 la 1.600 lei

- Acordarea indemnizației de hrană numai pentru angajații din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut;

- Limitarea cuantumului sporului de condiții periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maxim 1.500 lei;

- o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale și servicii;

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
guvern