ULTIMA ORĂ Guvernul majorează la 45% acoperirea parțială a salariilor celor care revin la muncă

ULTIMA ORĂ Guvernul majorează la 45% acoperirea parțială a salariilor celor care revin la muncă
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 28 mai 2020

Începând cu 1 iunie 2020, angajații care au primit indemnizația de șomaj tehnic, suportată de la buget în proporție de 75%, și care revin la muncă în urma reluării activității de către angajatori, vor beneficia, timp de 3 luni, de plata, de la buget, a 45% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. De la aceeași dată, angajatorii care încadrează, până la finele anului, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani și tineri între 16 și 29 de ani, în perioada stării de urgenţă sau de alertă, vor primi lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, o sumă de 2.500 lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
FOTO Cum știi dacă stai de vorbă cu un profesionist: 6 indicii ale croitoriei bespoke autentice CITEȘTE ȘI FOTO Cum știi dacă stai de vorbă cu un profesionist: 6 indicii ale croitoriei bespoke autentice

Măsurile au fost prezentate anterior de Profit.ro, iar în urma unor modificări de ultimă oră Guvernul a decis să majoreze  de la 41,5% la 45% susținerea salariilor. Ordonanța de urgență cu aceste prevederi urmează a fi adoptată în ședința de joi a Guvernului.

„Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații CITEȘTE ȘI „Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații

Suportarea a 45% din salariul angajaților care revin la muncă

Angajații care au beneficiat de prevederile art. XI alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020, cu modificările și completările ulterioare, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.59/2020, care mențin raporturile de muncă stabilite cu angajatorii, primesc lunar, pe o perioadă de 3 luni de la data încetării suspendării contractelor individuale de muncă, dar nu mai devreme de 1 iunie 2020, o sumă reprezentând 45% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 45% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.

Angajatorii vor avea obligația menținerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de încă 6 luni, după expirarea primelor 3 luni. 

Angajatorii care au mai multe obiecte de activitate dintre care cel puțin unul se află sub incidența restricțiilor stabilite prin acte ale autorităților competente, optează fie pentru aplicarea măsurii de susținere a salariilor, fie pentru aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.30/2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.59/2020;

Suma prevăzută va fi acordată pentru asigurarea unei părți din salariul angajatului, indiferent de durata programului de lucru stabilit de acesta cu angajatorul.

În vederea acordării sumelor menționate, angajatorii depun, prin mijloace electronică, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, precum şi a municipiului Bucureşti, în raza cărora îşi au sediul social, o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această sumă, asumată de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului care va fi aprobat prin ordin al președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă şi publicat ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Plata, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, a sumelor respective se face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor, către conturile deschise de angajatori la băncile comerciale.

Plata sumei se efectuează salariatului în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea de către angajator.

Suma alocată de Guvern este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii, iar caclulul, reţinerea şi plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum și a celei asiguratorii pentru muncă se realizează de către angajator.

Termenul de plată şi declarare a obligaţiilor fiscale este data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care se face plata din bugetul asigurărilor de şomaj.

DECIZIE Modificări la Startup Nation, la cererea mediului de afaceri: Interzicerea înstrăinării unei cote din acțiuni CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificări la Startup Nation, la cererea mediului de afaceri: Interzicerea înstrăinării unei cote din acțiuni

Câte 2.500 lei pentru angajarea de tineri și persoane de peste 50 de ani

Tot începând cu 1 iunie 2020, angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani și tineri cu vârsta cuprinsa intre 16 și 29 de ani, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, o sumă de 2.500 lei. În cazul ambelor categorii raporturile de muncă trebuei să fii încetat din motive neimputabile lor, prin concediere, în perioada stării de urgenţă sau a stării de alertă, iar persoanele să fie înregistrate ca şomeri

Angajatorii care beneficiază de aceste sume au obligația menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de încă 6 luni de la împlinirea termenului de 12 luni.

Sumele prevăzute se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat de salariat și nu se cumulează cu subvențiile care se acordă angajatorilor care au încheiat cu agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, respectiv a municipiului București contracte sau convenții în baza art. 80, art. 85 și 934 din Legea nr. 76/2006 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Angajatorii care încetează raporturile de muncă ale salariaților anterior perioadei oblogatorii de menținere a raporturilor de muncă vor trebuii să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă.

De suportarea a 45% din salariu, cât și de suma lunară de 2.500 lei nu vor beneficia angajatorii care se află în stare de insolvenţă, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activităţile suspendate sau restricţii asupra acestora din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

De asemenea, nu vor beneficia instituţiile şi autorităţile publice.

Peste 424.300 de contracte de muncă încetate de la declararea stării de urgență CITEȘTE ȘI Peste 424.300 de contracte de muncă încetate de la declararea stării de urgență

Indemnizația de șomaj tehnic, suportată de la buget, va fi menținută pentru domeniile cu restricții

”Prevederile art. XI și XV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.59/2020, inclusiv cele ale actelor normative de aplicare a acestora, se aplică în continuare, fără întrerupere, de la data de 1 iunie 2020, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţii stabilite prin acte ale autorităților competente, până la ridicarea acestora, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020”, mai prevede proiectul de ordonanță

Săptămâna trecută, premierul Orban a arătat că, în cadrul programului ”Sure”, prin care Uniunea Europeană ajută statele membre pentru a finanța măsurile active de ocupare a forței de muncă, România poate primi până la 5 mliarde de euro. Bani respectivi vor fi folosiți pentru finanțarea unei părți din salariile celor care revin la muncă din șomajul tehnic și din salariilor noilor angajați.

Guvernul estimează că circa 700.000 de români se vor afla în căutarea unui loc de muncă. Conform evaluării Guvernului, există aproape 600.000 de români care sau aflat în șomaj tehnic și până la 700.000 de români care vor fi în căutarea unui loc de muncă, din care 350.000 cărora li s-a încheiat contractul de muncă și între 300-350.000 de români care se întorc în țară și care vor fi în căutarea unui loc de muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
orban
angajari
sustinere
salari
masuri
ue
fonduri