Un fost ministru PSD cere taxarea cu 90% a veniturilor impozabile din pensii care trec de 10.000 lei

Un fost ministru PSD cere taxarea cu 90% a veniturilor impozabile din pensii care trec de 10.000 lei
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 17 apr 2019

Venitul impozabil din pensii care trece de pragul de 10.000 lei lunar ar urma să fie impozitat cu 90%, potrivit unui proiect de lege inițiat de fostul ministru al Educației și actual senator PSD Liviu Marian Pop. 

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Având în vedere faptul că în România există o discrepanță foarte mare între pensiile din sistemul public de pensii, care sunt în medie la un nivel de 1.150 de lei, comunicat pentru luna martie 2019 și alte categorii de pensii, în special pensiile de serviciu, care depășesc praguri de bun simț ale veniturilor, ajungând la cuantumuri astronomice de câteva zeci de mii de lei sau chiar mai mult, până la suma de 73.890 de lei, bani pe care îi primește, conform informațiilor publice, un fost magistrat, suma din care impozitul reținut este de doar 7.189 lei, considerăm necesar să aplicăm o supraimpozitare a pensiilor mari”, arată Liviu Marian Pop.

El arată că resursele financiare obținute printr-o astfel de măsură, ”cu un profund caracter moral”, vor putea rezolva probleme de natură socială cu care se confruntă comunitățile vulnerabile.

”Suntem convinși, de asemenea, că o medie a pensiilor plafonate la un cuantum de 20.000-30.000 de lei, echivalentul unor sume care reprezintă venitul mediu brut din țările cele mai dezvoltate din Europa (ex: Elveția, Norvegia, Luxemburg etc.), conform datelor publicate de reprezentanții Comisiei Economice a ONU (CEONU), poate asigura și în România un trai decent pensionarilor care obțin venituri din pensii, în mare parte asigurate de la bugetul de stat. Nu mai vorbim de pensiile cu mult mai mari care trec de 14.000 de euro, sume care sunt de neconceput pentru oamenii de rând”, mai arată senatorul PSD.

Sucurile cu zahăr scapă de acciză CITEȘTE ȘI Sucurile cu zahăr scapă de acciză

În prezent, după cum amintește autorul proiectului, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei, iar impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii.

Liviu Marian Pop propune ca doar pentru venitul impozabil din pensii de până la 10.000 lei (aproximativ 2.100 euro la cursul de schimb actual) să se aplice cota de 10%.

Pentru venitul impozabil de peste 10.000 lei, cota de impunere ar urma să fie de 90%, potrivit proiectului senatorului PSD.

Un fost ministru PSD cere taxarea cu 90% a veniturilor impozabile din pensii care trec de 10.000 lei

Practic, luând în calcul deducerea de 2.000 lei (aproximativ 420 euro) prevăzută de lege, toți cei care primesc o pensie mai mare de 12.000 lei (2.520 euro) vor fi în situația de a fi impozitați cu cota diferențiată de 90%.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
impozit
impunere
cota
90%
taxare
venit
impozabil
prag
10.000 lei
proiect
lege
liviu marian pop