După articolul Profit.ro privind impozitarea voucherelor pentru biciclete, Firea dă vina pe Finanțe și cumpărători

După articolul Profit.ro privind impozitarea voucherelor pentru biciclete, Firea dă vina pe Finanțe și cumpărători
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 apr 2019

Primăria Capitalei a transmis, marți seară, referitor la impozitarea voucherelor pentru biciclete, semnalată de Profit.ro, că au fost făcute toate demersurile pentru a acoperi plata acestui impozit, inclusiv propunerea aplicării reținerii la sursă a impozitului pe venit, însă varianta nu a fost acceptată de Ministerul de Finanțe. La momentul înscrierii în proiect, participanții au luat act de cunoașterea și respectarea prevederilor regulamentului proiectului, implicit de prevederea referitoare la obligația de declarare a venitului aferent voucherului și a plății impozitului realizat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Deși Primăria Capitalei a făcut toate demersurile pentru a acoperi plata acestui impozit, (printr-o serie de corespondențe cu Ministerul de Finanțe), autoritatea centrală a decis că beneficiarii voucherelor trebuie să plătească impozit conform legii, cu o cotă de aplicare pentru impozitul obținut, respectiv 10%. Mai mult decât atât, la momentul înscrierii participanților în proiect, aceștia au luat act de cunoașterea și respectarea prevederilor regulamentului proiectului, implicit de prevederea referitoare la obligația de declarare a venitului aferent voucherului și a plății impozitului realizat”, a transmis, marți seară Primăria Capitalei, arată news.ro.

Sursa citată a precizat că la demararea proiectului a întreprins toate demersurile necesare către autoritățile competențe în vederea obținerii unui punct de vedere legat de regimul fiscal aplicabil voucherelor acordare în cadrul proiectului.

”În acest sens, PMB a formulat o solicitare către Ministerul Finanțelor Publice în vederea clarificării situației. În răspunsul formulat de către Ministerului de Finanțe este precizat faptul că în contextul reglementărilor fiscale în vigoare, respectiv prevederile art. 114 – 116 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare “persoanele beneficiare ale voucherelor pentru bicicletele acordate de către Primăria Municipiului București, au obligația declarării veniturilor”. Urmare a răspunsului formulat de către Minister, Primăria Municipiului București a revenit cu o propunere privind posibilitatea reținerii la sursă a impozitului pe venit aferent voucherelor acordate, și totodată, eliminarea obligativității depunerii de către fiecare beneficiar a declarației privind venitul realizat, în scopul sprijinirii participanților la proiect. Propunerea aplicării reținerii la sursă a impozitului pe venit NU a fost acceptată, urmând că propunerea să fie analizată la următoarele modificări ale Legii 227/2015 privind Codul Fiscal”, a mai transmis Primăria Capitalei.

Municipalitatea a prcizat că, având în vedere mențiunile formulate de către Ministerul de Finanțe, în elaborarea Regulamentului privind acordarea de vouchere în cadrul proiectului „Bicicliști în București” s-a ținut cont de aspectele ce țin de plata impozitului și a fost stipulată, ca și condiție de utilizare a voucherului, faptul că “utilizarea voucherului atrage obligația beneficiarului atât de declarare a venitului aferent voucherului, cât și de plată a impozitului rezultat, cu respectarea procedurilor stabilite de legislația în vigoare”, conform art. 24, cap. 6 din Regulamentul proiectului.

”În ceea ce privește alte proiecte/programe derulate la nivelul Primăriei Muncipiului București și implementate de către Direcția de Mediu, în cadrul „Programului de stimulare a eliminării din traficul bucureștean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere”,viitorii beneficiari de eco-vouchere, persoane fizice, respectiv veniturile obținute se circumscriu prevederilor art. 62, lit. f) din Legea 227/2015 privindCodul Fiscal, potrivit căruia nu sunt impozabile “veniturile de orice fel, în bani sau în natură, primite la predarea deșeurilor din patrimoniul personal”. Mai mult decât atât, în ceea ce privește celelalte tipuri de vouchere sau ajutoare sociale oferite de Primăria Capitalei, menționăm că, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, acestea NU se impozitează”, a mai transmis Primăria Capitalei.

Reacția Primăriei este transmisă după ce reprezentanții ANAF au declarat pentru Profit.ro că persoanele care au primit anul trecut vouchere pentru biciclete de la Primăria Capitalei sunt obligate să depună în acest an Declarația Unică și să plătească un impozit de 10% pentru acest venit. Declarația Unică poate fi însă depusă doar online, prin serviciul Spațiu Privat Virtual (SPV), astfel că cei care nu au cont de SPV vor fi nevoiți să-și facă. Amenda pe care ANAF o aplică celor care nu-și respectă obligația de a depune Declarația Unică este cuprinsă între 50 de lei și 500 de lei. Primăria pregătește acum și eco-vouchere.

În jur de 25.000 de bucureșteni trebuie să depună, astfel, Declarația Unică pentru voucherul din 2018 și să achite impozitul de 50 de lei. Primăria a acordat 5.000 de vouchere și în 2017.

De ce este important: Voucherele pentru biciclete au fost acordate de Primărie persoanelor fizice fără o informare suficientă referitor la obligațiile pe care le au. Acum, mulți oameni trebuie să depună Declarația Unică doar pentru asta sau, mai rău, se vor trezi cu amendă de la ANAF. Primăria a știut, însă, că pentru acestea vor exista obligații fiscale, iar în Regulamentul pentru acordarea voucherelor a prevăzut că "utilizarea voucherului atrage obligația beneficiarului atât de declarare a venitului aferent voucherului, cât și de plată a impozitului rezultat, cu respectarea procedurilor stabilite de legislația în vigoare".

Potrivit informațiilor Profit.ro, Primăria București a consultat la momentul respectiv Ministerul Finanțelor, inclusiv asupra posibilității reținerii la sursă a impozitului, variantă respinsă de specialiștii din Finanțe. Primăria a știut, astfel, că persoanele care primesc aceste vouchere trebuie să declare și să achite impozit, dar nu a informat adecvat beneficiarii.

Valoarea voucherelor acordate anul trecut de Primărie este de 500 de lei, astfel că impozitul datorat pentru voucher este de 50 de lei.

Termenul limită până la care trebuie depusă Declarația Unică a fost extins anul acesta până la 31 iulie.

"Veniturile sub forma voucherelor pentru biciclete se încadrează în categoria veniturilor din alte surse care se declară și se impozitează prin depunerea Declarației Unice de către beneficiarul veniturilor (persoana fizică), în anul următor celui de realizare a venitului. Astfel, pentru veniturile de această natură obținute în anul 2018, persoana fizică are obligația depunerii declarației unice în anul 2019, prin completarea Capitolului I - Date privind impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate în anul 2018 - Secțiunea 1 - Date privind impozitul pe veniturile realizate din România în anul 2018", a răspuns ANAF la întrebări transmise de Profit.ro.

Perioada de liniște pentru firme ia sfârșit. Antifrauda trece din 1 mai la amenzi și oprește activitatea firmelor care nu au noile case de marcat CITEȘTE ȘI Perioada de liniște pentru firme ia sfârșit. Antifrauda trece din 1 mai la amenzi și oprește activitatea firmelor care nu au noile case de marcat

Astfel, o persoană care a primit voucher trebuie să depună acum Declarația Unică, în timp ce persoanele care aveau oricum această obligație trebuie să țină cont și de valoarea voucherului pentru bicicletă atunci când completează Declarația Unică.

Potrivit informațiilor Profit.ro, mai multe persoane din Ministerul Finanțelor și ANAF care au luat vouchere pentru biciclete de la Primăria Capitalei au depus din acest motiv Declarația Unică.

Persoanele care trebuie să depună Declarația Unică și nu o fac în termenul prevăzut de lege riscă să fie amendate cu 50-500 de lei.

"Nedepunerea la termenul prevăzut de lege a Declarației Unice constituie contravenție și se sancționează conform Codului de procedură fiscală", a transmis ANAF.

Amenda pentru nedepunerea Declarației Unice este între 50 de lei și 500 de lei, a declarat, contactată de Profit.ro, și Claudia Sofianu, partener, liderul Diviziei de impozit pe venit și contribuții sociale, EY România.

ULTIMA ORĂ Șeful Antifraudei a fost demis CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Șeful Antifraudei a fost demis

"Totodată, precizăm că, în cazul veniturilor realizate sub forma voucherelor pentru biciclete se vor aplica în mod corespunzător și prevederile Titlului V - Contribuții sociale obligatorii din Codul fiscal", precizează ANAF în răspunsul transmis Profit.ro.

Persoanele care nu au deloc venituri care trebuie declarate prin Declarația Unică nu vor avea o problemă legată de plata contribuțiilor sociale, dar cei care sunt aproape de plafon, s-ar putea trezi că au mai mult de plată.

"Acest tip de venit poate fi și subiect de contribuții sociale obligatorii. Fiind venituri din alte surse, în mod normal sunt luate în considerare la calculul plafonului. De exemplu, dacă ai alte tipuri de venituri mai mici față de plafon cu peste 500 de lei, cât este un voucher de bicicletă, nu plătești contribuții. În cazul în care, cumulat cu voucherul de bicicletă, ajungi la plafon, atunci ești obligat să plătești contribuția de sănătate. Se ia în considerare cu alte tipuri de venituri, ca să vezi dacă atingi plafonul. În sine, voucherul nu este subiect de contribuții, pentru că este sub plafon", a spus Claudia Sofianu.

Pentru anul trecut, plafonul de venituri care determină obligația plății de contribuții de asigurări sociale este de 12xsalariul minim de 1.900 de lei valabil în 2018, adică 22.800 de lei.

"În mod normal ar putea fi o situație similară și la alte tipuri de vouchere, atâta timp cât nu ar intra pe o exceptare, iar exceptarea nu se poate face printr-un regulament", a avertizat aceasta.

VIDEO Triculescu, șefa ANAF, prima apariție în public, cu emoții - chemată la comisia de abuzuri din Parlament. Reproșuri vehemente pentru procedura de poprire a conturilor bancare și modul greoi de ridicare CITEȘTE ȘI VIDEO Triculescu, șefa ANAF, prima apariție în public, cu emoții - chemată la comisia de abuzuri din Parlament. Reproșuri vehemente pentru procedura de poprire a conturilor bancare și modul greoi de ridicare

Voucherele pentru biciclete

Primăria a aprobat în 2017 programul Bicicliști în București, la inițiativa Primarului General, Gabriela Firea. Programul a prevăzut acordarea unui număr de 30.000 de vouchere. Primele 5000 de vouchere au fost distribuite bucureștenilor în anul 2017, și alte 19.200 au fost livrate începând cu luna aprilie 2018.

Cele 5.800 de vouchere rămase au fost acordate bucureștenilor în vara anului 2018.

Cu o valoare de 500 de lei fiecare, voucherele au putut fi folosite pentru achiziționarea de biciclete, biciclete electrice, trotinete electrice și dispozitive de tip Segway/Ninebot și accesorii ale acestora, destinate persoanelor cu vârsta minimă de 18 ani, numai din magazinele participante la proiect.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
voucher
biciclete
primaria capitalei
declaratia unica
spv
online