Unele state europene nu vor ca UE să crească impozitele pentru multinaționalele din industria tehnologiei

Unele state europene nu vor ca UE să crească impozitele pentru multinaționalele din industria tehnologiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 nov 2017

Unele state europene se opun planurilor UE de creștere a impozitelor pentru companiile multinaționale din industria tehnologiei, potrivit unui proiect obținut de Reuters, care ar putea provoca nemulțumire publică după dezvăluirile din ultima perioadă legate de schemele de evitare a plății impozitelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Miniștrii de Finanțe ai statelor UE ar urma să încheie un acord preliminar referitor la impozitarea companiilor de tehnologie, la o întâlnire programată pe 6 decembrie, la presiunea unor state mari. Companii mari precum Amazon, Google, Apple și Facebook sunt acuzate de reducerea impozitelor datorate prin redirecționarea profiturilor obținute în spațiul comunitar în țări cu nivel scăzut de impozitare, cum sunt Luxemburg și Irlanda, scrie News.ro

Franța a cerut public ”o egalizare a impozitelor” aplicate companiilor digitale, pentru a le aduce la nivelul impozitelor pe profit plătite de companiile din alte sectoare economice.

Comisia Europeană și președinția estoniană a UE au susținut la rândul lor o reformă fiscală majoră.

Trendul insolvențelor revine pe creștere, la fel și cel al firmelor înregistrate CITEȘTE ȘI Trendul insolvențelor revine pe creștere, la fel și cel al firmelor înregistrate

Reprezentanții UE au început însă să tempereze amploarea reformei, potrivit documentelor văzute de Reuters.

În versiunea din 6 noiembrie a proiectului de concluzii a reuniunii miniștrilor de Finanțe se arăta că ”ar putea fi luată în considerare” o egalizare a impozitului, ca măsură temporară, înainte de o reformă fiscală amplă.

În document se mai arăta că UE nu trebuie să excludă adoptarea unor măsuri fiscale unilaterale, dacă nu se va ajunge la un acord la nivel global.

Versiunea din 20 noiembrie a proiectului subliniază în schimb ”preferința UE pentru o soluție globală”.

Acordurile globale pentru reforme fiscale sunt considerate ca foarte greu de realizat, iar criticii susțin că legarea reformelor din UE de astfel de acorduri le-ar amâna pe termen nedefinit.

State mai mici din UE, cum sunt Luxemburg și Irlanda, au afirmat că o inițiativă unilaterală a UE în domeniul reformei fiscale pentru companiile mari ar fi dăunătoare pentru economiile lor și ar favoriza alte state.

Noul proiect are un ton mai ponderat și față de egalizarea taxelor. O notă a președinției estonieneinclusă în text afirmă că ”punctele de vedere ale delegaților rămân divizate (...) în special în ceea ce privește egalizarea impozitelor”, unele țări cerând ca măsura să fie amânată.

Dezvăluirile referitoare la schemele de evitare a plății impozitelor de către companiile multinaționale, cum sunt LuxLeaks, Panama Papers și, mai recent, Paradise Papers, au sporit presiunile publice pentru adoptarea unor sisteme mai corecte de impozitare a companiilor.

Comisarul pentru Fiscalitate al UE, Pierre Moscovici, a comparat recent companiile care evită plata taxelor cu niște ”vampiri” și a cerut măsuri rapide pentru combaterea schemelor de eludare a fiscului.

Proiectul inițial al concluziilor viitoarei reuniuni a miniștrilor de Finanțe cerea crearea unei noi metode de calcul pentru impozitele companiilor, astfel încât companiile ”cu o prezență permanentă” într-o țară să poată fi impozitate acolo.

În prezent, impozitele pe profit sunt plătite acolo unde sunt înregistrate companiile, ceea ce le permite să raporteze majoritatea veniturilor în state cu niveluri scăzute de fiscalitate, unde și-au stabilit sediile centrale.

Versiunea mai recentă a proiectului de concluzii afirmă că această schimbare trebuie doar ”explorată”, nu dezvoltată.

Discuțiile dintre reprezentanții statelor membre vor continua în zilele următoare, fiind probabil să fie pregătit un noi proiect, au spus oficiali ai UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
multinationale
taxare
impozitare