Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a indicat posibilitatea împărțirii sarcinii fiscale a contribuțiilor sociale între angajat și angajator, acesta fiind un exemplu de măsură care ar putea duce la o reducere a taxării muncii. "Problema e cum așezi sarcina fiscală. V-am dat un exemplu, la angajator și angajat, împărțirea sarcinii fiscale (la sănătate, n.r.) poate cu o contribuție chiar mai mică. Pe de altă parte, la contribuția la pensii iar la fel, împărțirea sarcinii fiscale între angajator și angajat. Pentru că în momentul ăsta, toată sarcina fiscală cade pe angajat", a spus ministrul în cadrul unei discuții cu presa, după un eveniment la Parlament. Ministrul nu a furnizat detalii, dar a precizat că are loc o analiză în acest sens.
De la 1 ianuarie 2018, toate contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate sunt datorate de angajat, la un nivel de 35%, în timp ce angajatorul plătește o contribuție nouă, numită asigurătorie pentru muncă, de 2,25%, față de sistemul anterior în care angajatul plătea 16,5% din brut contribuții, iar angajatorul 23%. De asemenea, impozitul pe venit a scăzut de la 16% la 10%. Mutarea contribuțiilor integral la angajat a fost o decizie a guvernării PSD de la momentul respectiv.

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Schimbul de replici al ministrului cu jurnaliștii de la minutul 4.00, mai puțin întrebarea de la final.
"Ministru: Evident, avem în programul de guvernare scăderea taxării muncii, dar dacă începem să fim prea emotivi în zona aceasta și să nu ne vedem... .
Reporter: Ce înseamnă scăderea taxării muncii mai exact?
Min: Scăderea taxării muncii poate să însemne, de exemplu, să nu mai fie contribuții la același nivel.
Rep: La sănătate spuneați că deja avem un deficit foarte mare ...
Min: Da, dar poate fi împărțită între angajator și angajat.
Rep: Cine ar mai putea plati contrib la sănătate?
Min: Uitați-vă la lista de excepții, sunt destul de multe.

Rep: Spuneți-ne dumneavoastră.
Min: Nu asta e problema. Problema e cum așezi sarcina fiscală. V-am dat un exemplu, la angajator și angajat, împărțirea sarcinii fiscale poate cu o contribuție chiar mai mică. Pe de altă parte, la contribuția de pensii, iar la fel, împărțirea sarcinii fiscale între angajator și angajat. Pentru că în momentul ăsta, toată sarcina fiscală cade pe angajat.
Rep: Da, dar dacă s-ar muta tot ...

Min: Asta vreau să vă zic, poate nu trebuie să fie 25%, poate să fie 20%, poate putem să ne asumăm o altă abordare pe ce înseamnă sustenabilitatea sistemului de pensii.
(...)
Rep: Tot sistemul fiscal a fost schimbat în urmă cu câțiva ani prin transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Acum înțelegem că ar putea fi rediscutat?
Min: Nu. Este o analiză pe care o facem. Am vrut să fiu mai deschis decât trebuie."
Mutarea contribuțiilor de către guvernarea PSD în 2018 a fost contestată de către mediul de afaceri și de către specialiștii în fiscalitate, deoarce schimba radical modul în care se calcula salariul, dar fără un impact major în ceea ce înseamna salariul net sau costul angajatorului cu forța de muncă.