Până la a discuta despre digitalizare, antreprenorii trebuie mai întâi să-și digitizeze afacerile, însă, de cele mai multe ori, diferența dintre cele două procese nu este pe deplin înțeleasă, ceea ce împiedică tehnologizarea mai accelerată a companiilor, a spus, la PROFIT NEWS TV, Florin Maxim, CEO Comarket.
„Cred că cea mai mare problemă este că nu înțelegem diferența între digitizare și digitalizare. Și noi, acum 12 luni, am pornit într-un proces de digitalizare, dar de fapt am ajuns la concluzia că în primul rând trebuie să digitizăm, adică să trecem dintr-un format analog într-un format digital niște informații care cumva se pierd undeva și la care nimeni nu are acces. Spre exemplu, un business în HoReCa își dă toate comenzile către furnizor pe WhatsApp, iar acele mesaje se pierd. Toată acea informația nu este centralizată nicăieri”, precizează acesta.
Mai mult decât atât, adaugă el, contabilitatea a 80% dintre afacerile din HoReCa este contabilitate generală, nu de gestiune.
„Atunci când vine factura de la furnizor, ea este pur si simplu aruncată într-un cont de cheltuieli. Iarăși este zero transparență cu privire la ce cumpără acolo, la ce preț sau în ce cantitate. Cred că nu numai în HoReCa, ci și în alte sectoare este același lucru. E foarte mare acest efort de digitizare și digitalizare al unui sector. Se fac însă eforturi. Sunt câțiva producători mari care au început să-și deschidă platforme online, iar asta ne dă speranță”, mai spune CEO-ul Comarket.

Platforma a fost lansată tocmai cu scopul de a digitiza relația dintre cumpărătorii și vânzătorii din industria ospitalității, proces care în momentul de față este unul total analog, se desfășoară fie prin sms, WhatsApp sau telefon, fie printr-o vizită a agentului de teren în locație. În momentul de față, peste 250 de business-uri sunt înregistrate pe platformă.
„Prin Comarket atât cumpărătorii, cât și vânzătorii au parte de o platformă digitală în care își pot derula relația comercială”, mai spune Florin Maxim.
Startup-ul vizează să atragă o nouă rundă de finanțare, de tip seed, pentru dezvoltarea operațiunilor.
„Anul trecut am luat o finanțare de 300.000 de euro, iar anul acesta vrem să luăm o altă finanțare de tip seed, de 750.000 de euro, prin care dezvoltăm și o soluție mobilă. Avem deja strânși 40% din bani”, afirmă el.