Implementarea sistemului de work-from-home odată cu debutul pandemiei nu a oprit tranzacțiile de închiriere pe piața de birouri, ci a modificat doar solicitările chiriașilor și ale angajaților acestora. Se pune tot mai mult accent pe birourile moderne, certificate la cel mai înalt nivel și cu facilități diversificate în împrejurimi. În continuare, investitorii străini mizează pe România pentru extinderea afacerilor, semn că piața de birouri a ajuns la un anumit nivel de maturitate.
Industria de asigurări continuă să funcționeze, în pofida provocărilor din ultimul an, generate în principal de falimentului liderului pieței, City Insurance. Anul trecut, companiile de asigurări au plătit despăgubiri de peste 7,6 miliarde de lei, mai mult cu aproape 700 de milioane de lei față de 2020. În caz de război însă riscurile nu vor fi acoperite de asiguratori.
România, însă, este mai puțin expusă la efectele generate de războiul lui Putin împotriva Ucrainei și de sancțiunile impuse Rusiei.
Întreaga piață de IT resimte lipsa specialiștilor din domeniu, majoritatea companiilor alegând să-și externalizeze serviciile de software către firme consacrate. Conflictul de la graniță va accentua lipsa de experți IT.
Ministerul Finanțelor așteaptă de la Comisia Europeană derogare pentru a introduce obligatoriu eFactura în relația dintre firme (business to business - B2B), iar acest sistem ar putea fi introdus etapizat pentru categoriile de firme, mai târziu pentru cele mici, a declarat, la PROFIT NEWS TV, Iulian Ardeleanu, Director General, Direcția generală de legislație fiscală și reglementări vamale și contabile din cadrul Ministerului Finanțelor. Reprezentatul Finanțelor a spus totodată că vor fi analizate și eventual operate modificări, dacă sunt considerate necesare, în cazuri precum cel menționat de Profit.ro privind obligativitatea magazinelor mici de a emite factură în sistemul eFactura atunci când vând produse cu risc fiscal ridicat.