Hotelierii se așteaptă la un an bun, chiar și cu un război la graniță, mizând pe apetitul turiștilor de a călători, după doi ani de restricții.
Cheltuielile guvernului cu dobânzile s-au majorat exponențial în ultimii trei ani, de la 11,6 miliarde de lei în 2019, la 17,46 miliarde de lei la finalul lui 2021. Pentru anul curent, Valentin Tătaru, economistul șef al ING Bank, estimează că vor depăși pragul de 20 de miliarde de lei.
Producătorii de ambalaje din hârtie de pe piața locală încep să resimtă efectele războiului, fiind nevoiți să se reorienteze către alți furnizori de materie primă, în special din Asia și America de Sud. Prețurile sunt estimate să crească cu 10-12%, pe fondul lipsei de hârtie industrială, dar și a scumpirilor la energie și gaze.
La fiecare trei ore se adoptă un act normativ în România, ceea ce înseamnă o medie de 4.500 de acte normative pe an, transmite Octavian Rusu, fondator Issue Monitoring și expert în politici publice. De la debutul pandemiei, volumul de acte normative monitorizat de companie aproape că s-a dublat, pe fondul multitudinii de reglementări care s-au făcut, în special, în domeniul fiscal și cel legat de măsurile sanitare.
Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen, estimează că circa 10 milioane de metri pătrați vor fi certificați în 2022, de la 8 milioane în 2020, certificarea clădirilor devenind deja un pas obligatoriu în dezvoltarea acestora. Certificările după standardele nZEB (nearly zero energy building – n.red. clădiri cu un consum de energie aproape zero) prind avânt.