ANAF a publicat datoriile a 144.829 de contribuabili mici și instituții publice cu restanțe mai mari de 10.000 lei, la 31 martie, după ce, în urmă cu o săptămână, a postat lista cu restanțele contribuabililor mari și mijlocii.
Fiscul se reorganizează pentru a avea o practică unitară și publică în aplicarea legislației, astfel încât să dispară diferențele de abordare între administrațiile din țară, a declarat, pentru Profit.ro, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoș Doroș. Legislația fiscală, stufoasă și complexă, este greu de înțeles și de aplicat atât de contribuabili, cât și de funcționari. Prin urmare, apar erori și diferențe în interpretarea legii, iar firmele ajung să suporte costuri administrative mai mari și să se expună riscului de a plăti în plus, în cazul unui control.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a încasat doar 2,6 milioane de lei (mai puțin de 600.000 de euro) de la persoanele fizice cu averi, potrivit raportului de activitate al instituției, deși programul a fost demarat în urmă cu cinci ani, iar instituția a făcut, anul trecut, o campania de mediatizare agresivă.
Fiscul a refuzat, anul trecut, 10.000 de firme, aproape jumătate dintre cele care au depus declarația 088 pentru obținerea sau menținerea, după caz, a codului de TVA, arată Raportul de activitate al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Mai multe categorii de venituri, inclusiv salarii, obținute din străinătate, trebuie declarate, în anumite condiții, Agenției Naționale de Administrare (ANAF), până cel târziu pe 25 mai. În contextul în care autoritătile fiscale au început să notifice persoanele care au avut astfel de venituri în ultimii ani, Andreea Steinhart, partener Contexpert, explică cine și în ce situații trebuie să depună formularul.