Părinții aflați în concediul de creștere a copilului pentru un an vor putea opta pentru prelungirea acestuia la doi ani, indemnizația va fi majorată la 85% din venituri, neplafonată, iar în cazul celor care au concediu de doi ani, sumele vor fi majorate din oficiu.
Noul Cod de procedură fiscală a micșorat amenzile pentru firmele mici, stabilindu-le la același nivel ca pentru persoane fizice. Astfel, pentru nedepunerea sau depunerea cu întârziere a declarațiilor fiscale, sancțiunile maxime au fost reduse de cinci ori față de anul trecut, de la 5.000 la 1.000 lei, iar cele minime au fost înjumătățite.
Impozitarea clădirilor mixte – locuință și sediu de firmă sau PFA – continuă să ridice probleme de intrepretare, deși legislația a fost modificată de două ori în ultima lună. Una dintre neclarități se referă la documentul din care rezultă delimitarea celor două suprafețe: rezidențială, respectiv comercială. Finanțele au explicat, pentru Profit.ro, că atât documentația cadastrală, cât și contractul de spațiu pot sta la baza stabilirii taxelor.
Depunerea declarației de patrimoniu și cooperarea cu inspectorii, respectând prevederile în materie penală, sunt cele două obligații nou introduse în Carta drepturilor persoanelor fizice verificate de Fisc, potrivit unui ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, cu prilejul învestirii ministrului Muncii, Dragoș Pâslaru, că a promulgat legea privind indemnizațiile pentru mame și a cerut guvernului să o aplice cât mai curând.