V-ați întrebat vreodată de unde vine și de ce e atât de prezentă teoria conspirației în viețile noastre? Nu e nouă și s-a aplicat multor conspirații dovedite în decursul istoriei. Unele, cu sorți de izbândă (uciderea țarului Alexandru al II-lea), altele, fără (asasinarea Führerului). Dar, de regulă, conspirațiile au produs rezultate concrete, explicabile și au ieșit la iveală, cu nume și prenume.
Notorietatea e un drog. Fiecare ins visează, în secret, să devină celebru, fie și numai pentru cinci minute. Există suficiente persoane care îndeplinesc condiția asta, de la oameni de știință, politicieni, artiști, milionari, până la pițiponci, pițipoance și influenceri. Cum, necum, lumea contemporană e doldora de oameni care au izbândit în viață – și care au o imensă valoare de întrebuințare.
Nu regret nicio clipă epoca comunistă, asta să fie clar și o spun de la început. Aia era o lume închisă, cu milioane de morți-vii trăindu-și existența în secret, de azi pe mâine.
De curând, mi-a fost dat să parcurg un document publicat de Harvard, Atlasul complexității economice. Acolo e un lung șir de cercetări și observații care privesc toate țările lumii.