Pentru călătorii care preferă să își organizeze vacanțele din timp, lunile ianuarie si februarie sunt printre cele mai ieftine din an. Pe de o parte, biletele de avion cu perioada de călătorie în luna ianuarie sau februarie sunt mai ieftine cu aproximativ 40 – 45% decât media prețului biletelor în restul anului, iar, pe de altă parte, în luna ianuarie, companiile aeriene lansează cele mai mari promoții din an, potrivit Vola.ro.
Tot mai mulți români aleg să călătorească în sezonul rece și caută, în special, destinațiile exotice. Potrivit datelor Paravion, cea mai mare agenție de turism online din România, turiștii plătesc, în medie, circa 2.000 de euro de persoană pentru un pachet într-o destinație exotică ce acoperă transportul cu avionul dus-întors, transferul de la aeroport și retur, respectiv 7 nopți de cazare la hotel de 4 sau 5 stele.
Reprezentanții Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR) au transmis Profit.ro că sunt mulțumiți de apariția unui minister dedicat turismului și că speră ca acesta să stimuleze investițiile în domeniu. Din păcate, au adăugat ei, inclusiv proaspăta introducere a impozitului specific, pe care actualul ministru al Turismului l-a promovat, nu stimulează sub nicio formă companiile care investesc în turism.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) salută inițiativa înființării Ministerului Turismului în noul Guvern, după ce ani de zile domeniul a fost plimbat de la un minister la altul, fără să i se dea importanța cuvenită în economia națională. Asociația speră ca industria turismului să ajungă în viitor la 6% din PIB, față de 1%, cât este acum.
Turismul, o industrie a cărei activitate angrenează peste 300.000 de persoane și care a generat în ultimii 25 de ani investiții de peste 10 miliarde de euro, în proporție de mai mult de 99% private, avea nevoie de un minister propriu, de sine stătător, dar înființarea acestuia trebuie să fie urmată de o serie de măsuri care să ajute la dezvoltarea acestui domeniu, au anunțat patronatele din domeniu.