Banca Comercială Română (BCR) a obținut în primele nouă luni 2016 un profit net de 1.145,4 milioane lei (255,4 milioane euro), în creștere față de perioada similară a anului trecut, în condițiile în care s-au diminuat veniturile operaționale, dar și creditele neperformante.
Pentru a susține creșterile salariale aprobate înainte de alegeri și a se încadra în deficitul bugetar de 3%, Guvernul va fi nevoit să taie din cheltuielile programate în ultimul trimestru al anului viitor, în special din cele pentru investiții, crede Dan Bucșa, macroeconomist UniCredit Bank Londra.
Secretul bancar a fost aproape complet eliminat, măsuri noi aflate în pregătire urmând să-i anihileze și ultimele zbateri. Și în România, băncile trebuie să transmită Fiscului tot mai multe informații, despre toate sumele depuse și mișcate în conturi de clienți.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a sfătuit bancherii să repare relația afectată cu clienții renunțând la aroganță, oferind clemență debitorilor cu probleme și remediind problemele de comunicare de până acum.
“Depinde de dumneavoastră să-l faceți conștient pe antreprenorul și consumatorul român de costurile asociate de unele demersuri populiste”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferința “Risc de țară 2016”, organizată de agenția de rating Coface. În ziua în care Parlamentul a votat legea conversiei creditelor în franci elvețieni, șeful BNR a arătat că agențiile de rating au “o responsabilitate enormă” în a explica și omului obișnuit cum măsuri care subminează instituția contractului pot ajunge să-l afecteze și pe el, nu doar noțiunea abstractă a “riscului de țară”.