Direcționarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii către bugetul de stat ar avea efect catastrofal pentru piața de capital, iar reducerea temporară a deficitului bugetar printr-o astfel de măsură s-ar face cu costul creșterii viitoare masive a acestuia, când persoanele care au contribuit la pilonul II se vor pensiona, arată asociația analiștilor financiari certificați CFA România.
Cu cât există mai puține lucruri care necesită autorizare oficială, cu atât mai reduse sunt oportunitățile de corupție, spune, într-un interviu acordat Profit.ro, economistul David Friedman, fiul lui Milton Friedman, celebrul laureat al Premiului Nobel pentru economie. Friedman vizitează în această săptămână România, urmând a susține o conferință cu tema Market Failure, Considered as an Argument both For and Against Government.
Majoritatea specialiștilor în investiții membri ai CFA România se așteaptă la deprecierea leului și la creșterea dobânzilor, potrivit sondajului realizat pentru stabilirea Indicatorului de Încredere Macroeconomică al organizației pe luna martie. În cea de-a treia lună a anului, Indicatorul a crescut cu 0,9 puncte până la valoarea de 47,6 puncte. A scăzut, însă, cu 9,2 puncte față de valoarea înregistrată în urmă cu un an.
Situația schimburilor externe ale României s-a înrăutățit în primele două luni ale anului, în condițiile unei explozii a importurilor. Investițiile străine directe scad, iar datoria externă crește.
Banca Națională a României a explicat, într-un comunicat, motivele deciziei de menținere a ratei dobânzii de politică monetară, în condițiile în care mare parte din analiști, chestionați de Reuters, anticipau o majorare cu 0,25 pp.