Acord pregătit pentru apariția unuia dintre cei mai mari comercianți de produse agricole din lume. Efecte în România

Acord pregătit pentru apariția unuia dintre cei mai mari comercianți de produse agricole din lume. Efecte în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2024

Achiziția Viterra de către Bunge Global urmează să primească aprobarea condiționată din partea Uniunii Europene, după ce companiile au oferit concesii pentru a răspunde preocupărilor legate de reglementare, transmite Bloomberg.

Tranzacția, anunțată în luna iunie a anului trecut, va implica achiziționarea de către Bunge a Viterra, susținută de Glencore Plc, printr-o combinație de acțiuni și numerar, Bunge deținând aproximativ 70% din entitatea rezultată în urma fuziunii. Această fuziune va face din Bunge a doua cea mai mare companie agricolă din lume în funcție de venituri, dominând în special piețele de soia și grâu, arată G4Food.

Urmărește-ne și pe Google News
Frații Doroftei, care își vând din afacerile cu jocuri de noroc sub brandul Las Vegas, cumpără o fermă de la olandezi CITEȘTE ȘI Frații Doroftei, care își vând din afacerile cu jocuri de noroc sub brandul Las Vegas, cumpără o fermă de la olandezi
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Ambele companii sunt prezente pe piața din România.

Comisia Europeană a lansat o investigație preliminară cu privire la această fuziune, invocând probleme de concurență în Polonia și Ungaria. Ca răspuns, Bunge s-a angajat să cedeze fabricile de ulei de floarea soarelui ale Viterra din aceste țări, ceea ce a satisfăcut autoritățile de reglementare din UE. Aprobarea condiționată este așteptată până la 1 august.

Bunge, care face parte din grupul ABCD al principalilor comercianți de produse agricole de bază, urmărește să își consolideze poziția față de rivali precum Cargill Inc., Archer-Daniels-Midland Co (ADM) și Louis-Dreyfus.

România - Lipsa precipitațiilor a agravat situația la porumb și floarea soarelui CITEȘTE ȘI România - Lipsa precipitațiilor a agravat situația la porumb și floarea soarelui

Acordul a primit răspunsuri diferite din partea autorităților de reglementare la nivel mondial; organismul antitrust din Canada și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra concurenței, în timp ce Brazilia și Australia au aprobat fuziunea. Din punct de vedere istoric, autoritățile de reglementare din UE au adoptat o poziție dură în ceea ce privește fuziunile din sectorul agricol, după cum s-a văzut în cazul tranzacției Bayer-Monsanto, în valoare de 66 de miliarde de dolari, care a necesitat cesionări semnificative pentru a obține aprobarea.

Anul trecut a fost anunțat că traderii americani de cereale Bunge și Viterra vor fuziona în cadrul unei tranzacții de 18 miliarde de dolari, inclusiv datoriile, ce va da naștere unuia dintre cei mai mari comercianți de produse agricole din lume.

Acționarii Viterra, o companie controlată de gigantul elvețian Glencore, vor primi 65,6 milioane acțiuni Bunge, cu o valoare de aproximativ 6,2 miliarde de dolari, plus aproximativ două miliarde de dolari în bani gheață. De asemenea, Bunge va prelua datorii ale Viterra în valoare de 9,8 miliarde de dolari.

Philip Morris International lansează în România noul IQOS ILUMA CITEȘTE ȘI Philip Morris International lansează în România noul IQOS ILUMA

Această tranzacție va aduce Bunge mai aproape de rivalii mai mari Archer-Daniels-Midland și Cargill și va fi examinată cu atenție de autoritățile de reglementare din domeniul concurenței, în condițiile în care tranzacțiile cu grâu, porumb și soia boabe sunt deja concentrate în mâinile câtorva mari jucători mondiali, ceea ce generează îngrijorări cu privire la securitatea alimentară.

În 2022, Bunge a fost cel mai mare exportator de porumb și soia din Brazilia, cea mai importantă sursă mondială de produse agricole necesare pentru a produce nutreț pentru animale și biocombustibili. La rândul său, Viterra a fost al treilea mare exportator de porumb și al șaptelea mare exportator de soia boabe. Împreună cele două companii au fost responsabile pentru aproximativ 23,7% din exporturile de porumb ale Braziliei și 20,9% din exporturile de soia ale Braziliei în 2022, arată datele firmei de shipping Cargonave.

În SUA, afacerile Viterra din domeniul achizițiilor și vânzărilor de cereale au fost impulsionate anul trecut de preluarea Gavilon. Fuziunea anunțată marți va impulsiona afacerile Bunge în al doilea exportator mondial de porumb și soia, unde Bunge are o prezență mai mică decât rivalii ADM și Cargill.

În Ucraina, cel mai mare producător mondial de floarea soarelui și de asemenea cel mai mare furnizor mondial de ulei de floarea soarelui, combinația dintre Bunge și Viterra va deține trei fabrici de procesare a oleaginoaselor la Harkov, Dnipro și Nikolaev.

Preluarea Viterra va duce cifra de afaceri a Bunge, care în 2022 a avut venituri de 67,2 miliarde de dolari, mai aproape de cele ale rivalului Archer-Daniels-Midland Co, care anul trecut a avut afaceri de aproape 102 miliarde de dolari.

Investițiile străine directe s-au redus CITEȘTE ȘI Investițiile străine directe s-au redus

Archer Daniels Midland Co, Bunge, Cargill Inc și Louis Dreyfus Co., regrupate popular sub acronimul ABCD, sunt cele patru mari grupuri care domină industria mondială a tranzacțiilor cu cereale. Traderii de cereale fac profit din achiziționarea, vânzarea, stocarea și transportul recoltelor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cerele
viterra
bunge