Acțiunile europene scad puternic, după anunțul Gazprom privind sistarea livrărilor prin Nord Stream

Acțiunile europene scad puternic, după anunțul Gazprom privind sistarea livrărilor prin Nord Stream

Foto dreamstime.com

scris 5 sep 2022

Acțiunile europene au deschis tranzacțiile de luni puternic în scădere, în timp ce euro a coborât la un nou minim din ultimii 20 de ani, după ce Rusia a agravat criza energetică a continentului prin închiderea unor robinete-cheie de gaz, semnalând o iarnă lungă și rece pentru întreprinderile și gospodăriile din regiune.

Statele europene, în frunte cu Germania, au anunțat, în weekend, măsuri pentru a face față crizei costului vieții și creșterii prețurilor la energie, după ce producătorul rus de gaze de stat Gazprom PJSC a transmis, vineri, că va întrerupe pe termen nelimitat livrările prin conducta Nord Stream, scrie Bloomberg.

Euro s-a depreciat cu până la 0,8% în raport cu dolarul, până la 98,78 unități, cel mai slab nivel din 2002.

Bloomberg: Prima piață bear pentru obligațiunile globale din ultima generație CITEȘTE ȘI Bloomberg: Prima piață bear pentru obligațiunile globale din ultima generație

Indicele bursier Stoxx Europe 600 a coborât cu până 1,7% în debutul tranzacțiilor, după un avans de 2% vineri.

În jurul orei 11:00 (ora României), Stoxx 600 se deprecia cu 1,65%, cu scăderi importante pe toate marile burse: -3,1% pentru DAX de la Frankfurt, -1% pentru FTSE 100 de la Londra, -2,1% pentru CAC 40 de la Paris și -2,7% pentru referința FTSE 100 MIB de la Milano.

Euro se deprecia cu 0,51% față de dolar la ora menționată, la 0,9906 unități.

“Euro mai are loc de scădere, având în vedere că impactul total al reducerii pe termen nedeterminat a aprovizionării cu gaze rusești către Europa urmează să vină. Lipsa gazelor înseamnă lipsa creșterii [economice] și o BCE agresivă”, a comentat Rodrigo Catril, analist forex la National Australia Bank.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
scaderi
rusia
gazprom
euro coboara sub paritate
intrerupere gaze rusia