Indicele ROBOR la 6 luni scade

Indicele ROBOR la 6 luni scade
scris 5 sep 2022

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 7,93%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.

Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut de la 8,11% la 8,10%.

Rețeaua de dealeri Dacia de pe cea mai mare piață auto din Europa, pe punctul de a fi desființată CITEȘTE ȘI Rețeaua de dealeri Dacia de pe cea mai mare piață auto din Europa, pe punctul de a fi desființată

Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat, fiind clară tendința acestora și a traderilor să privească pesimist viitorul, a fost mesajul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării raportului asupra inflației.

BNR a majorat recent dobânda cheie la 5,5% pe an.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Valoarea IRCC valabilă în perioada aprilie-iunie este de 1,86%, fiind calculată pe baza cotațiilor din trimestrul al patrulea al anului trecut. IRCC crește la 2,65%, de la 1,86%. Noua valoare este calculată pe baza dobânzilor la tranzacțiile interbancare din ianuarie-martie, când inflația anuală era mai redusă și dobânda cheie, mai mică.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

viewscnt
Afla mai multe despre
robor
bnr