Băncile germane sunt în criză de seifuri în care să își păstreze numerarul

Băncile germane sunt în criză de seifuri în care să își păstreze numerarul
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2020

Băncile germane își umplu seifurile cu numerar pentru a contracara costurile dobânzilor negative iar unele dintre ele nu mai au spații unde să depoziteze banii, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit datelor publicate vineri de Banca centrală a Germaniei (Bundesbank), deținerile de numerar ale băncilor germane au atins un nivel record de 43,4 miliarde de euro în luna decembrie 2019, adică de aproape trei ori mai mult decât la finele lunii mai 2014, luna de dinaintea anunțului Băncii Centrale Europene că va începe să perceapă comisioane pentru depozitele constituite de băncile comerciale, scrie Agerpres.

FOTO „Autostrada electrică” Iași-Târgu Mureș - finalizată CITEȘTE ȘI FOTO „Autostrada electrică” Iași-Târgu Mureș - finalizată

"În zilele astea e mai bine să păstrezi fondurile în numerar decât să le depozitezi la BCE. Aceasta în pofida riscurilor, costurilor cu asigurărilor și problemelor logistice pe care le implică o astfel de opțiune. Este o demonstrație ridicolă a consecințelor politicii BCE în domeniul dobânzilor", a declarat Andreas Schulz, care conduce o bancă de economii în apropiere de Berlin.

În prezent nu există spații suficiente pentru numerarul pe care multe bănci vor să îl păstreze. Pro Aurum, un trader de metale prețioase din Munchen, a primit mai multe solicitări de la bănci care voiau să stocheze numerar în seifurile sale. Cu toate acestea, firma a fost nevoită să refuze astfel de solicitări pentru că nu avea spațiile libere necesare.

"Dobânzile negative practicate de BCE fac atractivă păstrarea numerarului. Acesta este doar începutul. Dacă lucrurile continuă vom vedea un boom pentru producătorii de seifuri și companiile de securitate", susține Frank Schaeffler, parlamentar german din partea Partidului Liber Democrat, de opoziție.

viewscnt
Afla mai multe despre
numerar
seifuri
banci
germania