Bătaie pentru bursa de la Madrid. SIX Group și Euronext concurează pentru preluarea BME, o tranzacție care ar crea al treilea mare jucător din infrastructura financiară europeană

Bătaie pentru bursa de la Madrid. SIX Group și Euronext concurează pentru preluarea BME, o tranzacție care ar crea al treilea mare jucător din infrastructura financiară europeană

Foto: Flickr/Grupo BME

scris 18 nov 2019

Operatorul bursei elvețiene SIX Group AG a oferit, luni, peste 2,8 miliarde de euro în schimbul rivalului spaniol Bolsas y Mercados Espanoles (BME), într-o tranzacție care ar crea al treilea mare jucător din infrastructura financiară europeană. Anunțul a fost făcut la câteva minute după ce Euronext a confirmat că discută o potențială combinație cu BME.

SIX Group a anunțat că intenționează să depună o ofertă voluntară pentru preluarea pachetului de 100% din acțiunile operatorului bursei de la Madrid, scriu Bloomberg și Reuters. SIX Group vrea să preia BME la un preț de 34 euro pe acțiune, care evaluează rivalul spaniol la 2,843 miliarde de euro, cu 33,9% peste capitalizarea atinsă la închiderea tranzacțiilor vineri.

O eventuală achiziție a BME i-ar permite grupului financiar să recâștige accesul la infrastructura pieței financiare din Uniunea Europeană. În iulie, Comisia Europeană a refuzat să mai recunoască statutul preferențial al burselor elvețiene în UE, în urma eșecului negocierilor menite să rezolve disputa dintre blocul comunitar și autoritățile de la Berna privind eforturile de a consolida relația lor printr-un acord de parteneriat.

Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând CITEȘTE ȘI Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând

În paralel, operatorul bursier paneuropean Euronext a anunțat, tot astăzi, că discută o potențială combinare cu BME, confirmând informațiile apărute anterior în presă.

Euronext nu a anunțat valoarea ofertei.

Acțiunile BME s-au apreciat cu 39% în urma informațiilor, până la prețul de 35,34 euro pe unitate, conferind operatorului bursier o capitalizare de 2,95 miliarde de euro. Titlurile Euronext au avansat cu circa 2%, până la 73,25 euro. La acest preț, capitalizarea Euronext se ridică la 5,12 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bme
bolsas y mercados espanoles
six group
euronext
bursa madrid
oferta preluare
oferte preluare