Bulgaria, țara cu cel mai mic grad de îndatorare din UE, a strâns o sumă totală de 4,8 miliarde dolari la cea mai mare emisiune de obligațiuni în valută din istoria sa, în încercarea de a acoperi deficitul bugetar pe fundalul unei crize politice prelungite, transmite Bloomberg.
Țara vecină a plasat eurobonduri cu maturitatea la 8 ani în valoare de 1,75 miliarde euro (1,94 miliarde dolari), eurobonduri cu maturitatea la 20 ani în valoare de 1,25 miliarde euro și obligațiuni denominate în dolari cu maturitatea la 12 ani cu o valoare de 1,5 miliarde dolari. Tranzacția în trei tranșe a fost intermediată de către BNP Paribas, Citigroup Inc, ING Groep NV și UniCredit SpA, arată Agerpres.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Bulgaria va organiza alegeri parlamentare anticipate la 27 octombrie, a șaptea rundă în ultimii trei ani, a anunțat luni președintele Rumen Radev, în urma eșecului partidelor de a conveni o coaliție de guvernare.
Guvernul interimar vrea să acopere obligațiuni în valoare de 1,5 miliarde euro care ajung la maturitate săptămâna viitoare și să finanțeze un deficit bugetar programat să ajungă la 3% din Produsul Intern Brut.
Cu cel mai mic raport datori-PIB din Uniunea Europeană în primul trimestru al acestui an și o istorie de disciplină fiscală, Bulgaria face eforturi pentru a putea trece la moneda euro în 2025. Planurile autorităților de la Sofia au fost afectate de criza politică și inflația ridicată, dar au fost lăudate de investitori.
Potrivit unei surse citate de Bloomberg, randamentul cerut de investitori a fost de 135 de puncte de bază peste rata midswap pentru eurobondurile cu maturitatea la opt ani, pentru care volumul cererilor a atins 6,6 miliarde euro. Pentru eurobondurile cu maturitatea de 20 de ani randamentul a fost stabilit la 190 de puncte de bază peste rata midswap și la 135 de puncte de bază peste rata midswap pentru obligațiunile în dolari, pentru care cererea a fost de peste 6,8 miliarde dolari.
Precedentele două guverne bulgare din acest an nu au accesat piețele financiare internaționale.
CITEȘTE ȘI Croația începe și ea să limiteze închirierea apartamentelor în scop turisticÎn conformitate cu bugetul pe acest an, Guvernul de la Sofia ar putea emite noi obligațiuni cu o valoare totală de 10 miliarde leva (5,7 miliarde dolari) în următoarele patru luni, după ce a emis deja obligațiuni în valoare de 1,7 miliarde leva pe piața internă.