Canicula din Spania reduce producția de ulei de măsline a celui mai important exportator mondial

Canicula din Spania reduce producția de ulei de măsline a celui mai important exportator mondial
scris 2 aug 2022

Valurile de caniculă care au lovit Spania în ultimele luni amenință să reducă semnificativ producția de ulei de măsline a celui mai important exportator mondial pentru acest ingredient utilizat la gătit, a declarat ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas, transmite Bloomberg.

"Dacă nu vom avea o diminuare a temperaturilor sau căderi de precipitații în săptămânile următoare, recolta de măsline din acest an ar putea fi semnificativ mai mică decât în anii anteriori. Sectorul este îngrijorat cu privire la producția de ulei", a spus Luis Planas într-un interviu, fără a oferi însă estimări cu privire la producția preconizată, scrie Agerpres.

Italia nu va mai utiliza prețul european de referință la gaze în calculul facturilor CITEȘTE ȘI Italia nu va mai utiliza prețul european de referință la gaze în calculul facturilor

Diminuarea livrărilor de ulei de măsline din Spania, care este responsabilă pentru aproape jumătate din producția mondială, și continuarea perturbării livrărilor de ulei de floarea soarelui din Ucraina ar urma să mențină prețurile la uleiurile vegetale la un nivel ridicat, a apreciat Luis Planas.

Potrivit datelor furnizate de Consiliului Oleicol Internațional (IOC), prețurile la uleiul de măsline rafinat produs în provincia Jaen, unde se stabilesc prețurile de referință în Spania, au crescut cu 8,3% în luna iunie.

Situația dificilă de pe piața uleiului de măsline face parte dintr-o imagine mai amplă de perturbări ale livrărilor de produse agricole în contextul în care vremea secetoasă din mai multe regiuni din Europa ar urma să reducă producția de cereale într-un moment în care prețurile globale la alimente sunt la un nivel record, după invazia rusească din Ucraina.

Luis Planas estimează că producția totală de cereale a Ucrainei, incluzând aici porumbul, grâul și orzul, ar putea scădea cu 13% în acest an, până la 17,5 milioane de tone ca urmare a temperaturilor ridicate și a absenței ploilor.

Separat, Departamentul american al Agriculturii a estimat că producția mondială de ulei de măsline ar urma să scadă cu 11% până la 2,9 milioane de tone în anul agricol 2022/2023. Uleiul de măsline este al treilea mare produs agroalimentar exportat de Spania, țară care, în medie, exportă 1,3 milioane de tone de ulei de măsline în fiecare an.

Prețul produselor alimentare ar putea să se reducă dacă Rusia va respecta un acord convenit la finele lunii trecute prin care Ucraina va putea exporta cereale prin intermediul a trei porturi de la Marea Neagră, a apreciat ministrul spaniol al Agriculturii. Acesta a adăugat că Spania a primit doar câteva livrări de cereale ucrainene utilizând rute alternative, de la debutul invaziei rusești în urmă cu șase luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
ulei de măsline
spania